Momentum: A népszavazás másodlagos

Egy-két hónap alatt össze akarják gyűjteni a kétszázezer hiteles aláírást a civiltörvény ellen.

Markotay Csaba
2017. 11. 11. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népszavazás, illetve annak időpontja csak másodlagos; a legfontosabb az aláírásgyűjtés. Egy hónapokig tartó és sikeres akció ugyanis meghátrálásra kényszeríti a kormányt – egyebek mellett erről beszélt lapunknak Papp Gergő, a Momentum Mozgalom kommunikációs igazgatója a civiltörvénnyel kapcsolatos aláírásgyűjtésük megkezdése előtt.

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló, nyáron elfogadott jogszabály visszavonásáról csak azután indulhat el a gyűjtés, hogy a Kúria kedden – megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság elutasító határozatát – hitelesítette a jogszabály visszavonásáról szóló népszavazási kérdést. Ezt eredetileg a momentumos Kádár Barnabás magánszemélyként nyújtotta be, és úgy szól: „Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?” Korábban nemcsak az olimpia elleni kezdeményezéssel, hanem a vasárnapi boltzárral vagy a korrupciós bűncselekmények elévülésével kapcsolatban is meghátrált hasonló helyzetekben a kormány. Ezekben az esetekben kivétel nélkül jogszabály-módosítással oldotta meg a fideszes többség, hogy ne jusson el népszavazásig az adott kezdeményezés. A boltzárnál és a korrupciós bűncselekményeknél még az aláírások gyűjtésére sem volt szükség, míg a 2024-es olimpiai pályázat visszavonásáról azt követően döntött a főváros, hogy a Momentum az év elején több mint 266 ezer aláírást gyűjtött össze más pártok segítségével. A Fidesz egyik esetben sem vállalta a kockázatot, hogy népszavazáson kérdezzék meg a választókat.

– Várjuk minden párt, illetve civil szervezet segítségét a gyűjtéshez, ami várhatóan a jövő hét második felében kezdődik – mondta Papp Gergő a mostani akcióval kapcsolatban. Arra a kérdésre, miért nem kezdték még el a gyűjtést, úgy válaszolt, hogy amíg a Kúria döntését közzé nem teszik hivatalos formában, nem tehetik meg. Bízik ugyanakkor abban, hogy a rendelkezésre álló négy hónapnál jóval előbb, egy-két hónap alatt összegyűlhet a legalább kétszázezer hiteles aláírás. (Ezt a számot az év elején egy hónap alatt érték el, ráadásul csak Budapesten.)

Utcai kitelepülés, forgalmasabb csomópontok, aluljárók – Papp Gergő szerint a többi között ezeken a helyeken gyűjtik majd az aláírásokat. Az sem kizárt, hogy miként korábban, ezúttal is lesz „kopogtatós” akció, vagyis otthonaikban is felkeresik a választókat. Mivel most országos akció indul, mind a 106 egyéni választókerületben megkeresik az embereket a párt alapszervezetei és a már bemutatott egyéni jelöltek segítségével – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.