Nem szeretik az állami ellátásban a magánbetegeket

Egy beavatkozás után nehezebben jutnak táppénzhez a magánintézményben kezelt betegek.

Kuslits Szonja
2017. 11. 09. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakemberhiány mára a magán egészségügyben is problémát tud okozni, ha hamarabb lettek volna magánszolgáltatók, akkor sokkal több orvos maradt volna az országban – erről Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója beszélt kedden. A kórház tízéves fennállása alkalmából tartott konferencián elhangzott: komoly probléma a lakásrendelők kiterjedt rendszere is, mely átláthatatlanná teszi a jelenlegi viszonyokat.

A szakember szerint a magánszolgáltatók megjelenése egyébként nem a probléma, hanem maga a megoldás az orvoselvándorlásra, ugyanis sok szakember, aki külföldre menne, inkább marad, és félállásban valamelyik magán intézményen is dolgozik. Ezzel már megfelelő jövedelemhez juthat. A dolgozóknak gyakran karrierlehetőséget is biztosítanak a magánszolgáltatók, ők például maguk képzik a szakembereket.

Bár jelenleg úgy tűnik, jót tesz a rendszernek, hogy a magánrendelés legalább itthon tartja az orvosokat, akik így az állami egészségügyben is dolgoznak. A helyzet azonban idővel könnyen átfordulhat, ugyanis pár éven belül sok orvos teljesen otthagyhatja az állami egészségügyet, és csak a magánszektorban helyezkedhet el, ahol kizárólag a gyógyításra koncentrálhat megfelelő asszisztenciával.

– Kezdetben lehetetlen vállalkozásnak tűnt, hogy magán-fekvőellátásból el lehet érni a méretgazdaságossághoz szükséges betegszámot, és 4000 négyzetmétert meg lehet tölteni magánbetegekkel – mondta az igazgató. Mégis, mára olyannyira népszerűvé vált ez a fajta ellátás, hogy a magánkórházban jelenleg 250 szakember dolgozik, és az évi árbevétele eléri a 2 milliárd forintot. Eddig körülbelül 200 ezer embert kezeltek, a többség pedig visszatérő beteg.

Lantos Gabriella szerint Budapesten a lakosság kétharmada jár manapság magánorvoshoz bizonyos panaszaival. Az állami egészségügy hanyatlásával szerinte mára már nem csak a gazdagok kiváltsága a fizetős szolgáltatások igénybevétele, az alsó középosztály is megjelenik a rendeléseken.

Ők ráadásul kétszer is hajlandók a zsebükbe nyúlni, hiszen a társadalombiztosítási járulékot is befizetik az államkasszába. A Szinapszis piackutató vállalat 2016-os felmérése szerint a magánszolgáltatókhoz forduló 20 és 60 év közötti fővárosiak aránya tavaly 60 százalék volt, 2017 végére pedig várhatóan 65 százalék fölé emelkedik.

Mégis, úgy tűnik, hogy a magán ellátást igénye vevő betegeket nem szeretik az állami ellátásban. Lantos Gabriella szerint ugyanis mindennapos probléma, hogy a pácienst, akit náluk műtöttek, de a beavatkozás után szüksége lenne arra, hogy otthon gyógyuljon, kiírjanak táppénzre. Emellett komoly gondot okoz a pácienseknek, akik meddőségi kezelésre járnak a kórházba, hogy amennyiben családi otthonteremtési kedvezményt vettek igénybe, és a meghatározott ideig nem született gyermekük, a kezelés sikertelenségéről és a meddőségről igazolást kell kiállítani. Ezzel ugyanis kedvezőbb lehet a felvett összeg visszafizetési konstrukciója. Azonban ilyen igazolást egy rendelet szerint a kórháztól nem fogadnak el, ezzel hátrányba kerülhetnek az ott kezelt párok.

A kórház profiljában fontos szerephez jut a meddőségkezelés. A konferencián több előadó is beszélt erről a manapság szinte népbetegségnek számító állapotról. Mint mondták, hazánkban körülbelül 300 ezer párt érint a probléma, melynek okai közt fontos szerepet játszhatnak a környezeti hatások, mint az étkezés, allergia, illetve az, hogy egyre később szeretnének gyermeket vállalni a nők. Pedig míg egy 25 éves nőnél 10-ből 8 petesejt egészséges, addig 35 évesen ez már csak 5, 40 évesen 3, 45 éves kor felett pedig csak 1 a 10-ből. Sokan már csak a különféle lombikkezelések sikerességében bízhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.