Növelte támogatottságát októberben a Fidesz

A Magyar Nemzet megrendelésére készült felmérés alapján a teljes népesség körében a párt támogatottsága eléri a 34 százalékot.

MN
2017. 11. 14. 5:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nyoma sincs a kormánypártok szeptemberben tapasztalható mélyrepülésének, amikor augusztushoz képest nyolcszázalékos csökkenést mértek a biztos pártválasztók körében. A Jobbik-közeli Iránytű Intézet legfrissebb felmérése alapján ugyanis a Fidesz–KDNP népszerűsége októberben hat százalékot nőtt, és jelenleg 49 százalékon áll. A kutatás szerint a múlt hónapban nem változott a Jobbik támogatottsága, így jelentősen leszakadva, 22 százalékos táborral követi a Fideszt. Botka László volt szocialista miniszterelnök-jelölt visszalépése nem tett jót az MSZP-nek, a biztos pártválasztóknak már csak a hét százaléka rokonszenvezik a párttal, szemben a szeptemberi 11 százalékkal.

A DK és az LMP a bejutási küszöb felett áll, előbbi nyolcról hét százalékra változott, utóbbi hétről nyolc százalékra erősödött. A Momentum három, az Együtt és a Párbeszéd, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) egy-egy százalékos támogatottsága elmarad az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöbtől.

A Magyar Nemzet megrendelésére készült felmérés alapján a teljes népesség körében is stabilan vezet a Fidesz, támogatottsága eléri a 34 százalékot. Az ellenzéki pártok közül több is kisebb mértékben erősödni tudott, a Jobbik például a szeptemberi 15 százalék után októberben 17-re, míg az LMP a korábbi ötszázalékos táborát hatszázalékosra növelte. Az Iránytű Intézet ugyanakkor még soha nem mérte ennyire alacsony támogatottságúnak az MSZP-t, a szocialisták ugyanis mindössze hatszázalékos – mintegy félmilliós – táborral bírnak. A Demokratikus Koalíció öt százalékon áll ebben a szegmensben, míg a Momentum három százalékon. Az Együtt, a Párbeszéd és az MKKP egy-egy százalékra számíthat. (A kutatócég egyébként változtatott módszertanán, a telefonos kérdezők ugyanis a pártok felsorolásakor már nem olvassák be a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, de kérésre bejelölik.) Tovább csökkent egyébként a szavazástól biztosan távol maradók aránya, tízről hat százalékra.

A pártot választani tudók körében – ebben a halmazban a biztos választókon kívül azok is szerepelnek, akik „valószínűleg elmennek” vagy „valószínűleg nem mennek el” szavazni – szintén a Fidesz vezet: az előző havi 41 százalékos támogatottságukat 46 százalékra növelték. (Ebben a kategóriában azok nem szerepelnek, akik a szavazástól teljesen elzárkóznak.) A Fidesz júliustól szeptemberig összesen nyolc százalékpontot gyengült, most egy hónap alatt öt százalékpontot erősödött. A Jobbik ebben a kategóriában 23 százalékos támogatottsággal bír, míg az MSZP már tíz százalékra sem számíthat, októberben ugyanis nyolc százalékon állt.

A DK támogatottsága nyolc- helyett hétszázalékos, az LMP-é hét- helyett nyolcszázalékos volt októberben. Az Együtt két százalékon állt, míg a Párbeszéd egy százalékra számíthat. A Momentumot a pártválasztók három százaléka támogatja, az MKKP-t egy százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.