A Fideszt a választásokig biztosan nem ellenőrzi az ÁSZ

Egész más a helyzet viszont az ellenzéki pártok pártalapítványainál.

Lőrincz Tamás
2017. 12. 29. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette 2018 első fél évének ellenőrzési tervét az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A dokumentum szerint a következő hónapokban, beleértve tehát a várhatóan április 8-i választásig tartó időszakot is, nem kell ellenőrzéstől tartania a Fidesznek és a KDNP-nek sem. 

Az ellenzéki pártok viszont újra számíthatnak számvevőszéki ellenőrökre, akik több ellenzéki párt pártalapítványánál vizsgálódnak majd. 

2018 első fél évében ellenőrzésre számíthat a 2015–2016-os évekkel kapcsolatban: 

Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék sajtósa lapunk kérdésére azt mondta, hogy a Fidesz és a KDNP, valamint a két párthoz tartozó pártalapítványok ellenőrzését az idén nyáron már elvégezte az ÁSZ. A Fidesz esetében mindent rendben talált, de a KDNP esetében is csak kisebb hiányosságokat fedezett fel – fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy a kormánypártoknál nem is jellemző az irodabérlés, amely miatt több ellenzéki párt is többmilliós büntetést kapott.

A pártok és a pártalapítványok ellenőrzését kétévente végzi el az ÁSZ, ennek megfelelően csak 2019-ben számíthat legközelebb vizsgálatra a Fidesz és a KDNP.

Az ÁSZ közleményéből egyébként az is kiderül: a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is ellenőrzik, esetükben egyebek mellett a társasági adóval kapcsolatos tevékenységeket értékelik. 

A Magyar Államkincstár gazdálkodásának ellenőrzése során a számvevők azt mérik fel, hogy a szervezet az államháztartáson kívüli szervezeteknek nyújtott támogatások kontrollját megfelelően végezte-e.

Az ÁSZ ellenőrzi a 2016. október 2-án megtartott országos népszavazás lebonyolításához és az időközi választásokra fordított pénzeszközök felhasználását.

A következő fél évben az ÁSZ megkezdi a sürgősségi betegellátás rendszerének ellenőrzését, illetve vizsgálat alá vonja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Magyar Villamos Művek Zrt. működését, gazdálkodását is.

A számvevőszék tájékoztatása szerint megkezdik a közoktatás ellenőrzési rendszerének értékelését is. Ha elkészül a 2019-es költségvetés tervezete az első fél évben, arról is véleményt fogalmaznak meg – közölte az ÁSZ.

A számvevőszék a Fideszt és a KDNP-t legutóbb sem vizsgálta, a többi parlamenti pártot viszont megbüntette. A sorozat a Jobbik 660 milliós bírságával kezdődött még októberben, majd december végén kiderült, hogy az MSZP, az LMP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd, valamint a Magyar Liberális Párt is 10 és 20 millió forint közötti büntetésekre számíthat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.