Állami pénzek után csalás miatt per jöhet

A 2016-os érettségi feladatlapokat őrző cég ellen akár vádat is emelhetnek költségvetési csalás miatt.

Horváth Csaba László
2017. 12. 04. 7:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejezte a nyomozást, és költségvetési csalás miatt vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) annak a főként vagyonvédelemmel foglalkozó cégnek az ügyében, amely egyebek közt csaknem 8,5 millió forintért őrizte a 2016-os érettségi feladatlapokat és azok javítási útmutatóit – értesült lapunk. Azt, hogy a feladatlapokat a T.O.M. Controll 2001 Vagyonvédelmi Zrt.-re bízta az Oktatási Hivatal, azért volt különösen pikáns, mert – mint megtudtuk – a szerződéskötés idején már javában zajlott a nyomozás a társaságnál.

A Fővárosi Főügyészség úgy tájékoztatott, az adóhivatal több mint harminc gyanúsított esetében javasolt vádemelést, ám az érdemi döntés egyelőre nem született meg az ügyben. Nyomozás ide vagy oda, a T.O.M. Controll 2001 Vagyonvédelmi Zrt. az utóbbi években számos közpénzből működő intézménytől is kapott megbízásokat. Tavaly például a Budapesti Temetkezési Intézet 255 millió forintos megbízása mellett az állami vasúttársaság 60 millió forintos és a Szépművészeti Múzeum 95 millió forintos megbízását is elnyerték. A vagyonvédelem mellett takarítással is foglalkozó vállalkozás nettó árbevétele 2011 óta minden évben 2 milliárd forint felett volt, 2014-ben pedig ennél is jobb eredményt értek el, ugyanis több mint 3 milliárd fölé emelkedett ez az összeg. Így a mérleg szerinti eredményük a 2013-as közel 40 millió forinthoz képest több mint 60 millióra emelkedett.

A cég neve egyébként az Átlátszó.hu-nak adott egyik interjúban is felmerült. A portálnak nyilatkozott egy férfi, akit sikkasztás miatt ítéltek el, miután információkat adott a hatóságoknak egy járulékcsaló bandáról, amely milliárdos kárt okozott. A rejtélyes interjúból kiderült, a férfi úgy vélte, hogy emögött az a vagyonvédelemmel foglalkozó milliárdos vállalkozás állhat, az ő alvállalkozóikat „nyomta fel” a hatóságoknál. Az érintett cég a T.O.M Controll 2001 Zrt. – Egy olyan bűnözői csoportnak dolgoztam, amely több éve számlákat gyárt, emellett nem fizetik a dolgozók után a járulékokat – állította a férfi.

K. Attila olyan dolgokról is beszámolt, hogy a csoport egy szlovákiai bankfiókban mossa a pénzeket, és „közvetlen kapcsolatban áll a T.O.M. Controll céggel is”. Mint mondta, azért folyhatott a járulékcsalás minden következmény nélkül, mert az említett társaságok „vezetői befolyásos emberek, akiknek mindent szabad”, többek között rendőrtisztekkel is kapcsolatban állnak. – Van összekötő az adóhatóság osztályvezetőivel, akik pénzt kapnak azért, hogy segítenek – állította a férfi az Átlátszó.hu-nak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.