Egymilliárd forintnyi brüsszeli pénzből kampányolhat a magyar nemzeti kukacég

Bár alapvető feladatait képtelen ellátni az állami vállalat, társadalmi szemléletformálás címén kapja a csillagászati összeget.

Horváth Csaba László
2017. 12. 14. 4:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, az év végéig kellett várni arra, hogy 2017 egyik legkínosabb európai uniós pályázati döntése megszülessen Magyarországon. A kormányzati pályázati portál adatai szerint ugyanis a nemzeti kukaholdingként ismert társaság – az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. – nyert egymilliárd forintnyi brüsszeli pénzt, amely az alapvető feladatait sem képes ellátni megalapítása óta. A monopolhelyzetbe hozott állami cég nem feladatai ellátásának támogatására, hanem társadalmi szemléletformálás címén kapja a csillagászati uniós összeget. A hatalmas közpénzt felemésztő vállalat egyébként nem is foglalkozik szemétszállítással, a számlázás és a szemétdíjak beszedése lenne a feladata, de ezzel sem képes megbirkózni.

Többször is beszámoltunk arról, hogy a cég számlázási rendszere gyakorlatilag működésképtelen, s a fogyasztók több hónapos késéssel kapják meg a kifizetendő számláikat, sőt nemritkán hamarabb kapnak fizetési felszólítást, mint fizetési értesítőt. Legutóbb kedden írtunk arról, hogy akadt olyan ügyfele a cégnek, aki mindeddig nem kapott számlát, év végén viszont kettőt is postáztak neki, nem várt karácsonyi ajándékként.

Kaotikus állapotok ide vagy oda, a jelek szerint a kukaholdingnak is járt karácsonyi ajándék, ugyanis a december 4-i döntés alapján valamivel több mint 999 millió forint brüsszeli forrást nyert el az unió környezeti és energiahatékonysági programjából. A pályázat keretében az a társaság célja, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a hulladékképződés megelőzésére, az elkülönített hulladékgyűjtés helyes gyakorlatának megismertetésére, illetve a tudatos és felelősségteljes hulladékkezelésre. Mint írták, információs programsorozatokkal, kampányokkal és közösségi együttműködések megvalósításával szeretnék a társadalom szemléletét formálni a környezet megóvása érdekében. A projektismertető alapján nem kizárt, hogy a kormány egyik kedvenc kommunikációs cége kapja majd meg a feladatot.

Az állami cég az óvodásokat is meg kívánja szólítani a program keretében. A környezettudatos magatartást ajándéktárgyakkal, szemléltetőeszközökkel és oktatási anyagok elkészítésével – mint mobil kiállítási stand, palackzsugorító gép, makettek, óvodai megállító táblák – igyekeznek majd elérni. Az állami cég tehát a társadalom minél szélesebb körét igyekszik megszólítani, őket azonban gyakorlatilag lehetetlenség utolérni. Lapunk többször is megpróbálta felvenni a kapcsolatot a társasággal például akkor, amikor az ügyfeleiket követelésbehajtókkal fenyegették, még azelőtt, hogy a fizetendő számlát kipostázták volna nekik. De hiába kerestük őket, nem jártunk sikerrel.

Még a cég szóvivőjét, Csizmadia Tamást is lehetetlen volt elérni, amikor legutóbb azt próbáltuk megtudni, hogy pontosan milyen típusú autók tartoznak a 21 járműből álló flottájukba, amit a cég menedzsmentje használ. Az NHKV honlapján nyilvánosságra hozott szerződések listájából ugyanis kiderült, hogy a cég nettó 130,6 millió forint értékben bérel autóflottát a LeasePlan Hungária Kft.-től, 48 hónapon át. Ez havi 2,7 millió forintot jelent csak a járművekre, ezenfelül a Mol Nyrt.-vel kötött szerződés alapján üzemanyagkártyával történő üzemanyag-vásárlásra negyedévente nettó 11,43 millió forintot költ a cég.

Az autó- és irodabérlés, a telefonköltségek és a számlázási kiadások mellett egyébként személyi költségei is bőven vannak az összesen 155 főt foglalkoztató kukaholdingnak. Weingartner Balázs elnök-vezérigazgató havi egymillió forintos fizetésével és 200 ezres kafetériakeretével nem tartozik ugyan a legjobban fizetett állami cégvezetők közé, de helyettese is 950 ezret, az igazgatósági tagok pedig 800 ezer forintot keresnek.

Milliárdok a számlázási rendszerre

Az, hogy a kukaholding számlázási rendszere még mindig nem működik, azért érdekes, mert a társaság összesen 735,7 milliót költött annak kiépítésére. Az eredeti tervek alapján tavaly április óta már működnie kellene. Miután a fejlesztések nem érték el a várt sikert, a vállalat 1,26 milliárd forint értékben adott megbízást bizonylatkészítő rendszere üzemeltetési és informatikai feladatainak ellátására idén szeptemberben. Utóbbi pályázat nyertese az Euromacc Adatfeldolgozó és Szolgáltató Kft. lett. A társaságnak Hauser Gábor Miklós és Brasnyó Péter a tulajdonosa, akik Garancsi Istvánnal, a miniszterelnökhöz közel álló üzletemberrel közösen jegyeznek egy harmadik céget is. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.