Iránytű Intézet: A DK és az LMP is beérte az MSZP-t

Magabiztosan vezetnek a kormánypártok, valamennyivel még növelték is előnyüket októberről novemberre.

Katona Mariann
2017. 12. 13. 5:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány hónappal a választás előtt meggyőző fölénnyel vezet a Fidesz és a KDNP, verseny sokkal inkább az ellenzéki oldalon van – ez derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, lapunk megrendelésére készült kutatásából.

A felmérés szerint az úgynevezett biztos szavazó pártválasztók körében a kormánypártok valamennyit még erősödni is tudtak, az októberi 49 után novemberben már 50 százalékon álltak. Bőven lemaradva ugyan, de a Jobbik stabilan tartotta magát a második helyen; a támogatottsági adatai nem változtak, így maradt 22 százalékos a tábora. Az igazi verseny csak ez után következik. A biztos pártválasztók között ugyanis az MSZP novemberre elveszítette harmadik helyét, ráadásul a velük állandó tárgyalásban, illetve vitában álló Demokratikus Koalícióval (DK) szemben maradtak alul. Gyurcsány Ferenc pártja ugyanis növelni tudta szavazóbázisát, és nyolc százalékon állt, míg a szocialisták megmaradtak hét százalékon. Ugyanezt a számot mérték egyébként az LMP-nek is.

A kisebb pártok közül a Momentum „tűnt ki” a maga három százalékával, az Együtt, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutya párt is csak egy-egy százalékon állt.

A teljes népességet tekintve az erősorrend hasonló, a verseny pedig a néhány százalékos szegmensben még inkább kiélezett. A kutatásból az derül ki, hogy a Fidesz és a KDNP magabiztos fölénnyel vezeti a listát: ahogy októberben, novemberben is 34 százalékon álltak. A második helyen álló Jobbik is tartani tudta táborát, Vona Gábor pártját 17 százalék támogatta a teljes népességen belül. Utánuk jelentősen hátrébb, hat-hat százalékra mérték a szocialista pártot és a DK-t is, az LMP pedig hajszállal lemaradva ért el öt százalékot.

Az Iránytű mérése alapján novemberre a bizonytalanok aránya 12-ről 13 százalékra nőtt, hat százalék pedig nem akart válaszolni a kérdésekre.

A szavazási hajlandóság egyébként a Demokratikus Koalíciónál a legmagasabb, szimpatizánsaik 85 százaléka ígéri biztosra, hogy elmegy voksolni. A kormánypártok szavazói is igen elszántak, 83 százalékuk állítja, hogy ott lesz az urnáknál. A szocialistáknál már más a hangulat, az MSZP-seknek mindössze 52 százaléka biztos abban, hogy elmegy majd szavazni.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.