Kérdőre vonnák a lakók Kőbánya fideszes polgármesterét

A Bihari utcai bérházat elbontaná az önkormányzat, viszont nem mindegyik család kap cserelakás-ajánlatot.

Lőrincz Tamás
2017. 12. 18. 12:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt levelet írnak Kovács Róbertnek, Kőbánya fideszes polgármesterének a Bihari utcai szociális bérház lakói, mert álláspontjuk szerint elfogadhatatlan, hogy az önkormányzat több családot is utcára tenne megfelelő cserelakás biztosítása nélkül. A Város Mindenkié nevű szervezettel közösen írt levélben azt kérik, hogy a képviselő-testület januárban tűzze napirendre a ház ügyét, a polgármestertől pedig azt várják, személyesen is konzultáljon a lakókkal.

Lapunk korábban megírta, hogy a X. kerületi bérházat hét évvel ezelőtt újította fel 600 millió forintért az akkor még baloldali vezetésű önkormányzat, idén mégis életveszélyesnek nyilvánították az ingatlant. A hivatalos szakértői jelentés szerint a függőfolyosók – amelyeket 2010-ben nem újítottak fel – mára annyira rossz állapotba kerültek, hogy nincs lehetőség a javításukra, mindenképpen új folyosók kiépítésére lenne szükség. A Magyar Nemzet közérdekűadat-igénylésére kiadott dokumentumból azonban az nem derült ki, hogy mindez mennyibe kerülne. Márpedig a fideszes vezetés arra hivatkozva bontatná el a teljes házat, hogy ez a beruházás túlságosan drága lenne.

Az önkormányzat úgy döntött, kiüríti mind a 93 egy- és kétszobás lakást, ennek megfelelően a lakók sorra kapják a kiköltözésre felszólító határozatokat. A házban élők többségének már határozott idejű szerződése van, a helyiek elmondása szerint ugyanis ha valaki tartozást halmoz fel, átkerül ebbe a kategóriába. „Mindenkinek van olyan pont az életében, amikor megcsúszik. Én például elvesztettem az állásomat, három hónapig nem tudtam fizetni a lakbért, emiatt elveszítettem a határozatlan idejű szerződésemet” – mondta az egyik lakó. A szerencsésebbek, akik kaptak valamilyen cserelakás-ajánlatot, szintén nem mind lehetnek boldogok. A lapunknak korábban nyilatkozó Terézia például asztmás kislányával egy Szállás utcai, szörnyű állapotban lévő ingatlant mutatott, amelyet végül nem is fogadott el. Tóth Balázs, az LMP helyi képviselője szerint ráadásul csak időt nyert volna, a Szállás utcai ház iránt ugyanis befektetői körök érdeklődnek, így szerinte könnyen elképzelhető, hogy előbb-utóbb azt a házat is értékesítik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.