Különös összefüggés lehet a Kósa család érdekeltségei közt

Noha a miniszter nem bukkan fel a cégvásárlások körül, érdekes egybeesésről ír a Népszava.

MN
2017. 12. 30. 18:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter hivatalosan nem bukkan fel a felesége és édesanyja gyanús cégvásárlásai körül, egyre több különös egybeesésre derül fény – írja a Népszava.

A miniszter felesége, Porkoláb Gyöngyi idén márciusban 6 millió forintos áron szerezte meg a Tócó-Pece Kft.-t, miközben a cégnek a 2016-os beszámolója szerint 140 millió forintos vagyona volt. A Tócó-Pecét a miniszter régi ismerőse, Fiák István alapította, tőkésítette fel és adta el: az ügyvéd volt a nyugdíjasmunkaerő-szövetkezetek létrehozásának az egyik fő lobbistája, idén májusban pedig éppen Kósa nyújtotta be az ezt lehetővé tevő jogszabály-módosítást – idézi fel a lap.

A Népszava most azt írja, ezt az esetet pénzügyi kapcsolat köti Kósáék gyanús cégügyeinek másik szálával. 2015 végi adatok szerint ugyanis a Tócó-Pecének tartozott az a vállalat, amely a miniszter édesanyjának hirtelen gazdagodásához kötődik.

A ma 82 éves anyuka két éve vásárolta be magát a sertéstenyésztéssel foglalkozó Méker Kft.-be. A Méker elődjének tekinthető, a Kósáékkal rokon Szilágyi família érdekeltségébe tartozó Szalka-Pig Kft. ekkoriban felszámolás alatt állt. Kósáné megjelenése után a Mékerbe ismeretlen eredetű friss pénz került, és úgy vette át a több százmilliós értékű mátészalkai sertéstelepet a Szalka-Pigtől, hogy az ki tudott egyezni a hitelezőivel. Eközben tűnt fel a disznós cég környékén az ekkoriban még Fiák érdekeltségébe tartozó Tócó-Pece. A Szalka-Pig a felszámolásból épphogy kilábalva, 2015 végén arról számolt be: 1,7 millió forinttal tartozik az ügyvéd cégének.

Végül Kósa Lajos édesanyja egy sertéstelep felével lett gazdagabb. A Méker Kft. másik fele tulajdonrészén a Szilágyi család két tagja osztozik, miközben a vállalkozás tavaly 30 milliós tiszta profitot ért el. A céget a mindenhol felbukkanó Fiák István képviseli cégbírósági ügyekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.