Orbánék hatalmát szolgálhatják Garancsiék elefántfülei

A Fővárosi Közgyűlés öt évre kizárólagossá tenné a budapesti villanyoszlopok reklámhelyeinek a használatát.

2017. 12. 02. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felelősségre vonás és bárminemű jogi következmény helyett némi készpénz megfizetésével akár még további öt évig is egyetlenegy cég, az Orbán Viktor kormányfő bizalmasának számító Garancsi István tulajdonában álló Esma Zrt. uralhatja a budapesti villanyoszlopok reklámhelyeit – derült ki a Fővárosi Közgyűlés december 6-ára összehívott ülésére benyújtott előterjesztésből. A Bagdy Gábor (Fidesz–KDNP) és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek összegzése szerint a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló 77 ezer villanyoszlop úgynevezett elefántfüleit jogszerűtlenül használta az Esma 2015-től idén szeptemberig, csaknem két éven át.

Ugyanakkor a főváros peren kívüli egyezséget javasol: a kormányközeli reklámcégnek csaknem 132 millió forint plusz áfa, valamint a kamatok megfizetésével mindent elfelejtenek. Sőt, kiírnak egy öt évre szóló pályázatot. A leendő nyertesnek évente nettó 60 millió forintot kell megfizetnie, de a kiírók a látszatra sem nagyon adtak, mert a kiírás tervezetében testre szabott feltételeket támasztottak: például ilyen elefántfülek elhelyezési és szerelési munkáit kell igazolni az elmúlt két évből legalább ezer oszlopon. Ilyennel csak az Esma büszkélkedhet. A Zoom.hu a cég mérlegadataiból arra a következtetésre jutott: az Esma két év alatt 2 milliárd forinthoz juthatott az engedély nélküli reklámok kihelyezésével.

Megkeresésünkre Magyar György ügyvéd elmondta: ezt az ügyet nem lehet félvállról venni a nagyon közel lévő országgyűlési választás, illetve a kampány miatt. „A villanyoszlopokon elhelyezett politikai hirdetéseknek a jelentősége rendkívüli, figyelemmel arra, hogy a jelenlegi városvezetés és a központi hatalom eddig is mindent elkövetett annak érdekében, hogy a lakosság egyirányú tájékoztatást kapjon, és a velük nem szimpatizálók ne juttathassák el üzeneteiket a választókhoz. Ez diszkrimináció!” – háborgott Magyar György. A pályázattal kapcsolatban megjegyezte: „Láttunk mi már karón varjút, és olyan irányított pályáztatást, ahol személyre szólóan előre látható a győztes.”

Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője szerint felháborító, hogy a városvezetés egy törvényen kívüli helyzetet legalizálna. „Ha valaki jogosulatlanul használ közterületet vagy reklámfelületet, az eddigi gyakorlat szerint eltiltják az adott tevékenységtől, kifizettetik vele a teljes összeget, és még meg is bírságolják. Ha pedig kiírnak egy pályázatot, tekintettel a korábbi szándékosan jogsértő magatartásra, kizárják a pályázaton indulók közül is. Ehhez képest Garancsiékat helyzetbe hozzák, aminek fejében megfizettetik velük az elért haszonhoz képest elhanyagolható összeget.”

A Fővárosi Közgyűlés emellett dönthet a külvárosi vállalkozások szennyvízszippantási díjainak harmincszázalékos emeléséről. A csillaghegyi öblözet árvízvédelmének első ütemében 4 milliárd forintból csak az Aranyhegyi-patak és a pünkösdfürdői töltés védműve épülhet meg. Kormánydöntés nyomán megkezdődhet az újabb villamosok és trolibuszok beszerzése. A Margitszigeten a főváros rendeletben korlátozná a szabadtéri hangosító berendezések használatának idejét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.