Tudta? Idén plusz 90 milliárd megy el terrorelhárításra

A kormány nem sajnálja a közpénzt: újabb, csaknem négymilliárdos forrást küldenek a terror elleni védekezésre.

Koncz Tamás
2017. 12. 08. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ömlik a közpénz a Belügyminisztériumhoz, a csütörtökön megjelent Magyar Közlöny szerint további 3,7 milliárd forinttal lépheti túl a tárca a terrorellenes intézkedésekre kapott keretet.

Az azonnali hatályú, Orbán Viktor által aláírt határozattal már 90,5 milliárd forintra nőtt az engedélyezett kerettúllépés – augusztus végén ugyanis 86,7 milliárddal segítették meg a belügyet, a minisztériumnak ráadásul az eszközbeszerzési korlátokat sem kell figyelembe vennie.

Eközben a kormány csak az idén 150 milliárd forintot költött a tömeges bevándorlással járó válsághelyzet kezelésére – úgy, hogy eközben naponta csak 5-10 illegális bevándorlót fognak el az ország területén.

A Nyugat-Európába tartó migránsok és menekültek többségét ugyanis eleve visszatartják a Törökország által hozott biztonsági intézkedések, így csak kevesen jutnak el a magyar–szerb határon felhúzott kétsoros határkerítéshez, amire szintén 170 milliárd forintnyi közpénzt költöttek el eddig.

A kabinet gyakorlatában már rendszeresnek számít a terrorellenes keret túllépése: tavaly például csaknem 55 milliárdos pluszt hagytak jóvá, amit a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Terrorelhárítási Központ, a Honvédség és Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat kapott meg. Hogy ezek a forrásokat aztán mire költik, arról az említett szervek nem szoktak beszámolni.

Azt azonban az elképesztő összegű ráfordítások ellenére sem sikerült megakadályozni, hogy a TEK kockázati átvilágításán megbukó Zaid Naffa tiszteletbeli jordán konzul találkozzon Orbán Viktor miniszterelnökkel, vagy éppen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Áder János államfő társaságában mutatkozzon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.