A Jobbik önként nem fizeti ki az ÁSZ által kiszabott büntetést

Vona Gábor szerint a 2018-as választások tétje, hogy vagy Orbán Viktor kerül börtönbe, vagy ő.

Katona Mariann
2018. 01. 09. 14:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem fogja kifizetni önként a Jobbik az – egykori fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által irányított – Állami Számvevőszék (ÁSZ) gigabírságát – közölte a mai elnökségi ülésen született döntést Vona Gábor. A Jobbik elnökének megfogalmazása szerint „jöjjön, aminek jönnie kell”.

Ismert, a Jobbiknak 331 millió forintot kellene befizetnie 15 napon belül, mert a számvevőszék szerint tavaly év elején ennyivel olcsóbban plakátoltak, vagyis ekkora összegű tiltott támogatást fogadtak el. Ugyanekkora összeget az államkincstár von majd le a pártnak járó állami támogatásból, a kincstár már jelezte, hogy ezt elhalasztják a választások utánra.

Vona Gábor most azt mondta, hogy nem nekik van 15 napjuk, hanem az ÁSZ-nak van ennyi ideje, hogy „visszatérjen a törvényesség talajára”. Ha ez nem történik meg, akkor szerinte kimondható, hogy „Magyarországon megvalósult a diktatúra”. Arról azonban a pártelnök egyelőre nem tudott részletet mondani, hogy mi történik, ha a bírság ki nem fizetése miatt inkasszó kerül a számlájukra, többször is csak azt ismételte meg, hogy az majd 15 nap múlva fog kiderülni.

Azt azonban Vona Gábor elárulta, hogy a párt az idei év első negyedévére járó állami támogatást már megkapta, tehát valamivel több mint 110 millió forint van a számlájukon. Emellett a decemberben elindított gyűjtésükből már több mint 54 millió forint jött össze. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a pártnak a választási kampányra járó, nagyjából 600 millió forintos támogatást érintheti-e az inkasszó, a pártelnök szerint nem, bár nem lenne meglepve, ha ezt a pénzt is el akarnák tőlük venni.

Habár részleteket nem tudni, a mai elnökségi ülésen a párt vezetése több lehetőséget is vizsgált. Mivel az ÁSZ büntetésével szemben itthon nincs jogorvoslatra mód, Vona Gábor szerint a nemzetközi jog lehetőségeit elemzik. Erről az ígéretek szerint holnap fog többet mondani Volner János frakcióvezető.

A pártelnök ezúttal is kitért arra, hogy egy „törvénytelen, ezer sebből vérző, alkotmányellenes” eljárás keretében próbálják most a legerősebb ellenzéki pártot „eltaposni, megsemmisíteni”. Ez szerinte nem a Jobbik és az ÁSZ, hanem a Jobbik és a Fidesz között zajló vita, az egész mögött pedig „Orbán Viktor áll, aki korrupt zsarnok”.

„Nem képes Orbán Viktor már sportszerűen küzdeni” – mondta a Jobbik elnöke, a miniszterelnök valódi céljának nevezve, hogy ők ne tudjanak elindulni a választáson \"soha többé\". Vona Gábor még azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy a párt vezetőit, beleértve saját magát, az eljárás végén börtönbe zárják. „Akár úgy is leegyszerűsíthetném ezt a képletet, hogy a 2018-as választásoknak van egy tétje: vagy Orbán Viktor kerül börtönbe, vagy Vona Gábor” – közölte. A különbség szerinte annyi, hogy Orbán Viktor törvénytelenül szeretné őket megsemmisíteni, míg a Jobbik a törvények segítségével szeretné a kormányfőt elszámoltatni.

###HIRDETES###

Bozsik Józsefet indítja az egyik Pest megyei választókerületben, Nagykátán a Jobbik egyéni országgyűlési képviselő-jelöltként. Bozsik József esetében emlékezetes, hogy tavaly tavasszal kritizálta a kiemelt kormányberuházás keretében felépített szilvásváradi lovasközpontot – a kivitelező egyébként Mészáros Lőrinc egyik cége volt –, majd Czerván György, a földművelésügyi tárca államtitkára felhívta, hogy a jövőben ilyet ne tegyen. \"Arra kérnélek, hogy ezt ne csináld a jövőben, legalábbis, ha nem akarsz ebből problémát\"- legalábbis ez derült ki egy hangfelvételből. Vona Gábor most azt mondta, hogy nem tisztes helytállást, hanem győzelmet várnak jelöltjüktől.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.