Buheraészjárás és baranyai furfang

A nyugotszenterzsébeti, magaslesnek álcázott buszmegálló a túlbürokratizált Nyugat kelet-európai kritikája.

Vass Norbert
2018. 01. 12. 20:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudomány és technológia legújabb kori történetének a hibriditás talán az egyik legfontosabb hívószava. E posztmodern összegabalyodás jegyében a legkülönfélébb funkciók kereszteződnek, s összpontosulnak manapság a lehető legkisebb helyen. Így fordulhat elő például, hogy míg egy délszaki tenger partján szürcsöljük a kókusztejkoktélt, hőn szeretett kaméleonunknak sem szükséges nélkülöznie, elvégre okostelefonunkkal másodpercre kalibrálhatjuk az otthoni sufniban tartott terráriumának páratartalmát. Akkor sem kell kétségbe esnünk, ha az időjárás szélsőségesen alakul az üdülés alatt, lélegző lábbelink és multifokális szemüveglencsénk a lehető legnagyobb luxusfokozatot nyújtja.

Ami jár, az jár. A busz például Nyugotszenterzsébet felé elég ritkán. Ha arra tévedt is, a közelmúltig megállni akkor sem sűrűn állt meg. Bosszankodhattak emiatt eleget a Baranya megyei település elöljárói. Ódon szüreti bálok emlékéből derengett előttük feltehetően, hogy a nagypeterdi Szőlőhegy mennyire messze van. (A helyközi járatokra márpedig ott adódik a következő felszállási lehetőség.) És mert nyughatatlan jellemük nem kis találékonysággal is együtt jár (a magyar elme hibriditása verhetetlen), a községi kassza viszont kínzóan üres, úgy döntöttek, magaslesnek álcázzák buszmegállójukat.

Mi mást tehettek volna, ha egyszer az Európai Unió buszmegálló-építésre nem hirdetett pályázatot, „kreatív kilátó” megvalósítását viszont jelentős összeggel volt hajlandó finanszírozni. Így készülhetett el a buszfordulótól 600 méterre, a Szabadság utca 11. számú ingatlannal szemközt, 450 ezer forintos támogatással az a létesítmény, amely egyszerre fejezi ki a magyar furfangot, s válik egyszersmind a túlbürokratizált nyugati gondolkodás kelet-európai kritikájának manifesztumává.

A kilátó tetejére kilenc létrafok vezet, a filantróp kivitelezők az élemedett korú, amatőr természetjáróktól sem vonják tehát meg a megmászás lehetőségét. Az építőkből az edukatív szándék sem hiányzik, végtelen türelemre is nevel ugyanis, hogy legfeljebb egy szerencsés kémlelheti a zenitről a közeli szántóföldek színes állat- és növényvilágát, s tekintheti meg egyszersmind a környező tetőcserepek állapotát. Félő, hogy a közelgő tavaszi napokon egészen a buszfordulóig áll majd a sor, hisz a pompás panorámának nehéz szívvel int búcsút bárki, aki látja.

A nyugotszenterzsébeti buszmegálló a baranyai buheraészjárás diadala az uniós bürokraták fölött. Térbe fogalmazott Örkény-egyperces, néma Ionesco-vígjáték, fából és plexiből összetákolt Franz Kafka-életrajz. A meditatív életmód zen zarándokhelye és a hibriditás mestermunkája egyszerre. Ráadásul ha Brüsszelt nem is, az arra tévedő vadásztársaságokat és buszjáratokat feltétlenül megállítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.