Első fokon két év felfüggesztettre ítélték Tarjányi Pétert

A döntéséről hétfőn délelőtt az ügyészség is tájékoztatott, de nem nevesítette az érintetteket.

MN
2018. 01. 15. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai elemzőt, a Zoom.hu tulajdonos-alapítóját elsőfokon 2 év, öt évre felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi Törvényszék múlt csütörtökön egy 2010-es csalási ügy miatt. Egyik társa pontosan ugyanilyen mértékű büntetést kapott, a harmadrendű vádlottat a bíróság 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte – erről elsőként a kormányközeli Pest Srácok számolt be, Tarjányi Péter a 444-nek telefonon megerősítette az értesülést.

A döntéséről hétfőn délelőtt az ügyészség is tájékoztatott, de nem nevesítette az érintetteket. A vádirat lényege, hogy egy Csongrád megyei szálló felújítására irányuló projekt kapcsán a beruházó cég vállalkozási szerződést kötött a kiírt pályázatot elnyert kivitelező céggel. A beruházásra a felek 2010 júliusában 2,7 milliárd forint összegben kötöttek vállalkozási szerződést, amelyet két hónappal később 3,5 milliárd forintra módosítottak. A felek között közvetítőként egy harmadik cég járt el, amelyet a beruházás elnyerése kapcsán a vállalkozói díj 10 százaléka illette meg megbízási díjként (mintegy bruttó 441 millió forint).

A vádiratban az szerepel, hogya vállalkozói díj (és ezzel együtt a közvetítő cég megbízási díja) megemelése kapcsán a közvetítő cég részéről eljáró vádlottak arra hivatkoztak, hogy a finanszírozó hitelintézet felemelte az önrészt, amihez a beruházónak további több százmillió forintra van szüksége, ezt az összeget pedig részben a közvetítőnek járó megbízási díjból fedeznék.

A közlemény azonban azt írja, a valóságban a hitelintézetekkel folytatott tárgyalások kezdeti szakaszban megrekedtek, önrész megemeléséről nem volt szó, a beruházó nem rendelkezett az előleg összegével sem. „A vádlottak – egymás tevékenységéről tudva – mind a megbízási szerződések megkötését, illetve  az azok későbbi kiegészítéseit megelőző tárgyalások során és azt követően folyamatosan megtévesztették a kivitelező cég képviselőit a projekt megvalósíthatóságát érintő alapvető elemek” vonatkozásában.

A megbízási díjat faktorálási keretszerződés és engedményezési szerződések útján a sértett kivitelező cég kifizette – teszi hozzá a Fővárosi Főügyészség.

A Fővárosi Főügyészség 2018. január 11-ei tárgyaláson a vádlottakat bűnösnek mondta ki. A bíróság az első rendű és a másodrendű vádlottat 2-2 év börtönbüntetésre, harmadrendűt 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte. A büntetés végrehajtását a bíróság valamennyiük vonatkozásában 5 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság polgári jogi igény címén a vádlottakat a sértett javára mintegy 440 millió forint megfizetésére kötelezte.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész a vádlottak terhére, a büntetés súlyosítása érdekében jelentett be fellebbezést. A vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek – derült ki a Fővárosi Főügyészség hétfői közleményéből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.