Hosszú a tél Kiskörén: hét éve nem jut keresztre a fideszes városvezetésnek

Évekkel ezelőtt letörték a Szent István-szoborról a kereszteket. Úgy tűnik, a kormánypártnak csak akkor fontos a keresztény jelkép, ha felállítása az ő nevükhöz fűződik.

Szabó Zs. László
2018. 01. 16. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finoman szólva sem passzol a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe a fideszes vezetésű Kisköre Szent István-szobra. Ugyanis, miközben a szimbólumok rendszerében kommunikáló Fidesz-kormány több tíz milliárdos nagyságrendben osztogatott pénzt az egyházaknak az év végi kamrakisöpréskor, és egymilliárd forintból keresztényüldözés-elhárítással foglalkozó államtitkárságot alapított, a Heves megyei település központjában évek óta megcsonkítva áll a Szent István király alakját megformáló szobor. Az alkotásról vandálok törték le a kereszteket: a magyar koronáról és az országalmáról is. A jelek szerint azonban ez a fideszes városvezetést nem zavarja, mert évek óta nem sikerült azokat pótolni.

Magyar Csilla polgármester megkeresésünkre azt mondta: mint a város első embere vállalja a felelősséget a szobor állapotáért. Arra azonban kitérő választ adott, hogy az miért hiányos évek óta. Azt mondta, most tél van és hideg, de nagyon várják a jó időt, és állítja, tavasszal felújítják a szobrot. E magyarázat szerint azonban a Tisza-tóhoz közeli településen különösen hosszú a tél: már hét éve tarthat. Noha azt pontosan senki sem tudja a közel háromezer lakosú városban, pontosan mikor törték le a keresztet Szent István koronájáról és az országalmáról, egyesek szerint 2011 óta hiányos a büszt. 2014-ben pedig a volt polgármestert, Szén Józsefet tagjai között tudó Kisköréért Lokálpatrióta Egyesület összedobta volna a szobor restaurálásának díját. Ám ő azt mondta, az önkormányzatnál elutasították a kezdeményezését, mondván, annak elfogadásához testületi felhatalmazásra van szükség. Az ügy így akkor elhalt. A napokban azonban ismét előkerült a kereszt ügye, amit a polgármester a közelgő választással magyaráz. Szerinte nem véletlen, hogy 2014-ben is így történt. Az egyesület egyébként továbbra is vállalná a szobor restaurálásának költségét. Magyar Csilla szerint azonban a felújítás nem a pénzen múlik.

 

Ez alighanem igaz is, mert néhány tízezer forintba kerülne a vandálok okozta károk javítása. Ezt pedig még az ország egyik hátrányos helyzetű térségében fekvő Kisköre önkormányzata is kiköhögné. A valódi okokat ennél mélyebben, könnyen lehet, hogy a végletekig megosztott helyi közéletben kell keresni. Varga Gábor szobrász alkotását ugyanis még Szén József tizenkét éves polgármesteri regnálása alatt, 2006-ban állították. A Fidesz 2010-es sikere azonban elsodorta őt, és a Szabó Zsolt hatvani fideszes országgyűlési képviselő emberének számító Magyar Csillát választották meg a helyiek polgármesternek. Ez pedig új irányt szabott az eddig a vízi erőműve és újabban a tervezett alföldi raftingpálya miatt emlegetett településnek. A fideszes többségű testület egyetlen független tagja, Németh Mihályné önkormányzati képviselő úgy fogalmazott: ha tehetné, a fideszes városvezetés kitörölné a város múltjából a 2010 előtti időszakot. Szerinte ezért sem fontos nekik a szobor felújítása, pedig néhány éve még Szabó Zsolt országgyűlési képviselő is megkoszorúzta. Magyar Csilla polgármester viszont azt mondta: 2014-ben a helyi jobbikos képviselőt sem zavarta a koszorúzásban, hogy hiányos a szobor. Érdekes azonban, hogy a jelek szerint 2017-ben már a városvezetésnek is vállalhatatlanná vált az államalapításnak emléket állító büszt állapota, nem ott koszorúztak ugyanis augusztus 20-án.

Magyar Csilla polgármester hozzátette, korántsem a szobor ügye Kisköre legnagyobb problémája. Arra a felvetésünkre, hogy miközben a kormánypártok nemzetközi fórumokon kampányolnak egy II. János Pál pápa alakját megformázó szobor keresztjének Magyarországra hozataláért, a Heves megyei városkában éppen a kereszteket nem sikerült évek óta pótolni, a polgármester úgy felelt: nem érdemes kiskörei keretben keresni Szijjártó Péter mondatait.

Az ügyből egyébként a Jobbik is igyekszik tőkét kovácsolni. Sneider Tamás, a párt országgyűlési képviselője feljelentést is tett a rendőrségen, de – mint arról hétfői számunkban írtunk – lapunk információi szerint felfüggesztette a nyomozást a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, miután nem sikerült nyomára bukkanni az elkövetőnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.