„Ideiglenesen” lopott a tanár, jutalmat kapott

Nem büntetés, hanem busás jutalom jár az Egri Szakképzési Centrumban azért, ha egy pedagógus visszaél a rábízott műszaki cikkekkel.

Szabó Zs. László
2018. 01. 06. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem büntetés, hanem busás jutalom jár az Egri Szakképzési Centrumban azért, ha egy pedagógus visszaél a rábízott műszaki cikkekkel. Erre következtetünk abból, hogy – mint lapunk értesült – a centrumhoz tartozó Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakközépiskola egyik tanára (nevét személyiségi okok miatt nem írjuk le) éveken át otthonában használta az iskola pályázaton elnyert értékes berendezéseit.

Az egyebek között hűtőt, mosógépet, porszívót és fényképezőgépet tartalmazó eszközcsomaghoz 2012-ben pályázaton jutott az intézmény. A műszaki cikkek többségének az eszközhasználatot kreatívan értelmező pedagógus lett a felelőse. Az iratok alapján csak a hűtőgép értéke 120 ezer forint. Az értékes berendezéseket éveken át nem látták az iskolában, ennek ellenére a leltári jegyzékben mindig úgy szerepeltek, mintha meglennének. 2016 októberében aztán keresni kezdték az eszközöket, s a pedagógus aznap este teherautóval szállította vissza a berendezéseket – olvasható az esetről készült jegyzőkönyvben. A tanár kezdetben elképesztő magyarázatokat adott arra, miért nem látták a hűtőt, és miért vízköves a mosógép ajtaja, például azt állította, hogy a hűtő függöny mögött volt. Végül elismerte, hogy az otthonában voltak a gépek.

2017 márciusáig következmények nélkül maradt az ügy. Ekkor helyezte át Fábri Eufrozina centrumigazgató egy másik intézménybe a tanárt. A történet itt véget is érhetne. Az illető azonban decemberben – hasonlóan a központ többi pedagógusához – összesen 200 ezer forint jutalmat kapott az igazgatótól Erzsébet-utalványban és -kártyán. Bár kerestük őt, hívásunk céljáról értesülve bontotta a vonalat. Az okokról szerettük volna megkérdezni a centrumigazgatót is, de ő szintén elhárította a nyilatkozatot, akárcsak a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal. A válaszadást a fenntartó Nemzetgazdasági Minisztérium tiltotta meg.

Az egri pedagógusok megdöbbenéssel fogadták a jutalmazás hírét. Nem véletlenül: a Klebelsberg Központhoz tartozó intézményekben ugyanis egy fillér jutalom sem járt.

Fábri Eufrozinának nem ez az első furcsa döntése. Mint azt feltáró cikkeinkben bemutattuk, a centrum annak ellenére vette át az adósságoktól rogyadozó és vagyontalan Szent Lőrinc vendéglátóipari középiskolát, hogy már volt egy éppen ugyanolyan profilú középiskolája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.