Morvai Krisztina nem politikusként bírálja az ÁSZ eljárását

A Jobbik EP-képviselőjét rossz érzéssel tölti el a koncentrált hatalommal szembeni kiszolgáltatottság.

Molnár Richárd
2018. 01. 10. 5:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vagyok pártpolitikus, jogászként tudom megítélni az ügyet, és nem tartom a jogállamiság alapelveivel összeegyeztethetőnek, hogy nincs helye bírósági felülvizsgálatnak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) határozata ellen – mondta lapunknak Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti (EP-) képviselője, amikor telefonon arról kérdeztük, hogy mi a véleménye az ÁSZ Jobbikkal kapcsolatos döntéséről. Morvairól tavaly olyan sajtóhírek kaptak szárnyra, hogy rossz viszonyba került jelölő pártjával, amely a 2019-es EP-választáson már nem is indítja újra. Morvai a kormányközeli Magyar Időknek adott tavalyi interjújában az Orbán-kormány migránspolitikáját dicsérte. A Heti Válasznak pedig azt nyilatkozta, nem tudja, hogy a Jobbikra szavaz-e jövőre, majd hozzátette: elbizonytalanította a párt irányváltása.

Kérdésünkre, hogy szerinte igaza van-e a Jobbiknak abban, hogy az ÁSZ-határozat a párt ellehetetlenítésére irányult, úgy reagált: ha ezt mondaná, az találgatás lenne. – A független bírósági eljárásnak éppen a végrehajtó hatalom esetleges visszaéléseit kellene megakadályoznia, vagy ennek lehetőségét minimalizálnia. Ha hézagok vannak a jogrendszerben, akkor a mindenkori hatalom hajlamos arra, hogy ezzel visszaéljen. Elképzelhető, hogy ebben az esetben is ilyen szituációról van szó, de ezt máshogy interpretálja egy politikai párt és máshogy egy jogász – tette hozzá. Azzal kapcsolatban, hogy azt jogi szempontból nem tartja-e visszásnak, hogy az ÁSZ nem hajlandó elárulni, hogy mi alapján számolta ki a Jobbik büntetését, a Fidesz plakátköltségeit viszont nem vizsgálja, azt válaszolta: minden igazgatási jellegű határozatot meg kell indokolni, mert ez az átláthatóság, az ellenőrizhetőség alapkövetelménye. – A rendszert olyan jogszabályokkal kell körülbástyázni, ami kizárja az elfogultság gyanúját – tette hozzá a politikus.

Arról is érdeklődtünk, hogy mint a Jobbik által jelölt és annak politikai közösségéhez tartozó EP-képviselőt milyen érzéssel tölti el, ha a párt az ÁSZ bírsága miatt működésképtelenné válhat. – Rossz érzéssel tölt el, mint minden fajta koncentrált hatalommal szembeni kiszolgáltatottság. Ezért lettem jogász, mert úgy gondolom, hogy az nem helyes, ha a hatalommal szemben egy polgár vagy egy politikai erő kiszolgáltatott lehet. Nem az fogja a véleményemet kialakítani, hogy kedvelem-e a Jobbikot, vagy ők szeretnek-e engem. Gyurcsány Ferencet például nem szeretem, de a Demokratikus Koalíció esetében sem tartom helyesnek, hogy az ő ÁSZ-bírságukkal szemben sincs helye bírói felülvizsgálatnak – tette hozzá Morvai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.