Csendben százmilliókkal drágult az állami autóbeszerzés

Összesen 740 millió forinttal nőtt az amúgy is gigantikus járműtender, „előre nem látható körülmények” miatt.

Koncz Tamás
2018. 02. 03. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösebb visszhang nélkül emeltek januárban az óriási állami autóbeszerzés költségein: az uniós és magyar Közbeszerzési Értesítőből derül ki, hogy az októberi 45 milliárdos hon-és rendvédelmi tenderen hatalmasat futó Porsche-csoport a tervezettnél összesen 740 millió forinttal drágábban szerez be két autótípust.

A nagyobb tételt az 5. kategóriás egyterű, csoportos személyszámításra alkalmas autók beszerzése jelenti: az eredeti ár 980 millió forint volt, amit 1,47 milliárd forintra növeltek. A Porsche emellett 500 millió forint helyett 750 millióért szerez be 8. kategóriás, vagyis luxus személyautókat is.

Mindkét szerződésmódosítás január 23-án történt, és mindkét drágulást olyan tényezővel indokolják, amit a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre.

A Porsche-csoport ajánlatához ugyanakkor ebben az esetben is hozzátartozik, hogy teljes körű szervizszolgáltatást nyújtanak a járművek átadásától számított 60 hónapig, vagy a lefutott 200 ezer kilométerig, és vállalják a károk javítását.

A kormányzattal köztudottan jó viszonyt ápoló cégcsoport a Napi.hu szerint egyébként 26 milliárdot nyert el a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság tavalyi gigatenderén, és azóta sem ülnek a babérjaikon: a napokban derült ki, hogy 95 millió forintért, 20 autóval bővítik a Legfőbb Ügyészség autóflottáját is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.