Ellenőrizetlenül költhet el a kormány százmilliárdokat

Több száz milliárd forintnyi közbeszerzés alóli mentesítésről határoztak az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának hétfői zárt ülésén.

MN
2018. 03. 06. 7:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz milliárd forintnyi közbeszerzés alóli mentesítésről határoztak az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának hétfői zárt ülésén, 35 nappal a választás előtt. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője az ülés utáni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, erről néhány perc alatt döntöttek a fideszes képviselők. – Sokéves pályafutásom alatt ilyet még nem láttam, végjátékszerű padláskisöprés látszódik – nyilatkozta az állami hírügynökség tájékoztatása szerint.

Az LMP-s Demeter Márta úgy fogalmazott: homály fedi a honvédelmi tárca és a Belügyminisztérium beszerzéseit, amelyek ráadásul nem fejlesztik a védelmi képességet. Demeter ugyan „frakcióvezetői felhatalmazással és a szükséges biztonsági tanúsítvánnyal” szeretett volna bent maradni a zárt ülésen, hogy feltegye a kérdéseit, de a Fidesz „ökle”, Németh Szilárd bizottsági elnök lecsapott: kitiltotta az LMP-t az ülés zárt részéről.

Mint arról hétfőn írtunk, lapunk információi szerint a légi mentők számára vásárolnának több milliárd forintért helikoptereket. Ezzel a 2006 óta bérelt öt, majd hét EC135T2 típusú gép lízingkonstrukcióját váltanák ki a norvég légi mentők 7–14 éves helikoptereivel. A bizottság legutóbbi nagy értékű felmentése egyébként 2016 végén történt, ez alapján szerzett be a Honvédelmi Minisztérium tavaly két Airbus A319-es többfunkciós kormányzati repülőgépet, 22-25 milliárd forint értékben.

A bizottság ülésén egyébként Papp Károly országos rendőrfőkapitány nemmel felelt Vadai Ágnesnek arra a kérdésére, elfogták-e már a magyar–ukrán határon illegálisan belépő kisrepülő pilótáit. A testület egyúttal támogatta a kormány döntését a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbításáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.