Kósa nemzetbiztonsági átvilágításán felmerült az 1300 milliárd?

A Jobbik az átvilágítást végző Alkotmányvédelmi Hivataltól szeretné megtudni az üggyel kapcsolatos részleteket.

Katona Mariann
2018. 03. 16. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha már Kósa Lajos nem ad érdemi magyarázatot sem a – lapunk által feltárt – 1300 milliárdos mesés vagyon kezelésére, sem pedig az édesanyjának ígért 800 millióra, a Jobbik a titkosszolgálatoktól vár válaszokat. Nem véletlenül, hiszen a fideszes miniszter 2014 májusától – vagyis nem sokkal azután, hogy közokiratok születtek a pénz kezeléséről – az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke volt, így pedig átesett nemzetbiztonsági átvilágításon. Ebben a procedúrában pedig egy ilyen nagyságrendű ügynek fel kell merülnie, legalábbis ezt állítja Mirkóczki Ádám, aki a honvédelmi, illetve a nemzetbiztonsági bizottsági tagsága miatt már túl van ilyen átvilágításon. „Azért itt nem egy doboz gyufa ajándékozásról szól a történet, lényegében egy fejlődő ország éves költségvetéséről beszélünk” – mondta.

A jobbikos politikus a részleteket az átvilágítást végző Alkotmányvédelmi Hivataltól (AH) szeretné megtudni a nemzetbiztonsági bizottság jövő heti ülésén. Megfogalmazása szerint követeli, hogy válaszokat kapjon: Kósa Lajos az átvilágításán beszámolt-e a közokirat szerint a kezelésére bízott 1300 milliárdról, ha pedig nem, akkor azóta az AH tett-e bármilyen lépést az ügyben.

A nemzetbiztonsági bizottság egyébként jövő kedden ül össze. Molnár Zsolt MSZP-s elnök már korábban jelezte, hogy a testület ülésén tisztázni kell a Kósa Lajost érintő híreket.

Az azonban kérdés, hogy a Németh Szilárd vezette fideszes többség egyáltalán elmegy-e a meghirdetett időpontban. Ha ott lesznek, még az sem garancia arra, hogy valóban szóba kerülhet az ügy, hiszen a kormánypárti politikusok a többségükkel könnyedén levehetik a témát a napirendről, erre már volt példa, amikor számukra kínos és kellemetlen kérdéseket feszegettek volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.