Semjén Zsolt örömmel lőtt volna fókára is

Nyomozás indulhat Svédországban a magyar kormányfőhelyettes vadászata miatt, a szervezők szerint minden legális volt.

Horváth Csaba László
2018. 03. 23. 18:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak jegesmedvére, hanem fókára is szívesen lőtt volna Semjén Zsolt – derült ki a Magyar Nemzet birtokába került levelezésből, amit azokkal a vadászatszervezőkkel folytatott a miniszterelnök-helyettes, akik a politikus skandináv kirándulásait bonyolították. A dokumentumok szerint 2014-ben merült fel, hogy a rénszarvasvadászat mellett lehetőség lenne egy háromnapos tengerparti fókavadászatra is. Bár a kedvelt tengeri emlősállatok levadászására végül nem került sor, Semjén Zsolt mégis nagy érdeklődést mutatott a lehetőség iránt. Azt írta: „különlegesség a fóka, örömmel megyek, de a legfontosabb a rén”.

A rén, vagyis a rénszarvas olyannyira fontos volt a politikus számára, hogy Svédországban ötször vett részt luxusvadászatokon, amelyek 4-5 millió forintba kerültek alkalmanként. A kirándulásokat egyébként nem Semjén, hanem egy olyan vállalkozó – Farkas József – finanszírozta, aki több száz millió forintnyi állami és uniós pénzhez jutott 2010 óta, vagyis a második Orbán-kormány hatalomba lépése óta. A vadászatok egyikén helikopterrel derítették fel a szarvasokat, amely több mint 750 ezer forintba került egy órára.

Az üggyel már a svéd sajtó is foglalkozik. A legnagyobb újságnál (Aftonbladet) a minap jelentkezett egy férfi, aki azt állította, hogy az ő szarvasát lőtte le engedély nélkül a magyar miniszterelnök-helyettes. Niklas Jonsson jelezte, hogy feljelentést tesz a rendőrségen. A 444.hu kiszúrta, hogy vélhetően ez már meg is történt, ugyanis a Norran című lap azt írja, hogy az észak-svédországi Västerbotten rendőrségének sajtósa, Tina Häggmark közölte: feljelentés érkezett hozzájuk, előzetes, vizsgálati szakaszban van a nyomozás. A cikk szerint egyelőre a felvételek alapján nem tudják, hol és hogy történt az eset. Tina Häggmark azt mondta, jelenleg lopás ügyében vizsgálódnak, és lesznek az ügyben meghallgatások is.

Csakhogy a Magyar Nemzetnek nyilatkozó vadászatszervezők – akik Semjén útjait bonyolították – cáfolták Niklas Jonsson állításait. Elmondták, hogy a magyar politikus minden alkalommal előre jól megszervezett módon, ellenőrzött körülmények között ejtette el a zsákmányát. Közölték, a lelőtt szarvasok tulajdonosának felügyelete mellett történt a szintén általa felderített állatoknak a becserkészése, tehát kizárt, hogy Niklas Jonsson szarvasát ejtette volna el Semjén. Hozzátették, hogy a kilőtt rénszarvasok árát minden alkalommal kifizették, legálisan zajlott minden. Egyben jelezték, nem ismerik a svéd lapnak nyilatkozó férfit, de szerintük félreértésről van szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.