Szél Bernadett: Ma a kormányzás csupán a korrupció mellékterméke

Szerinte a kormány rendszere addig működik, amíg jön a pénzutánpótlás, de nem képes a saját lábára állni.

MTI
2018. 03. 20. 21:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szél Bernadett az Ökopolisz Alapítvány keddi, a korrupció visszaszorításáról szóló rendezvényén garantáltan oligarchamentesnek nevezte az LMP-t, és hangsúlyozta: képesek arra, hogy a választók akaratát teljesítsék kormányon.

Kijelentette: a kormány rendszere addig működik, amíg jön a pénzutánpótlás, de nem képes a saját lábára állni, a gazdaság folyamatosan a külső betáplálástól függ. A nemzeti együttműködés rendszere a korrupcióra épül – folytatta –, de ha elzárják a csapokat, kártyavárként omlik össze.

A földprivatizációt földrablásnak nevezte, és kijelentette: bárki kerül kormányra, ha nincs közös földvagyonunk, a kormány keze meg lesz kötve.

Szél Bernadett mindezek miatt is átláthatósági szabályokat sürgetett, például nyílt kampányszámlát. Az antikorrupciós törvények mellett független igazságszolgáltatást is szorgalmazott, megjegyezve a legfőbb ügyészről, ha Polt Péter egy kormányváltás után hajlandó lesz elvégezni a munkáját, és nem csak a fideszesek „pecsenyéjét akarja mosni” (sic!), akkor maradhat, ha nem, akkor szakmailag alkalmatlan, és távoznia kell.

Az LMP társelnöke az ellopott pénzek visszaszerzésére is ígéretet tett. Azt üzente a fideszes politikusoknak: nem lehet majd távozni az ellopott forrásokkal.

Lobbista-nyilvántartás létrehozását is ígérte, mondván: átláthatóvá kell tenni a politikusok és az üzleti élet kapcsolatát, és teljes tilalmat hirdetett a szerződéskötésre offshore cégekkel.

Kijelentette azt is: megerősítenék az Állami Számvevőszéket, bővítenék antikorrupciós feladatait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.