Többet kaphatnak a nyugdíjas-szövetkezetek tagjai

Mintegy 15 százalékkal emelhetik meg a tagok között szétosztható pénzt.

MTI
2018. 03. 12. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága támogatta azt a módosító indítványt, amely alapján a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet éves nettó árbevételének legalább 85 százalékát a tagok között személyes közreműködésük arányában kell szétosztani.

A javaslatot benyújtó fideszes képviselők nevében Kósa Lajos mint egyéni képviselő elmondta: a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek egyre népszerűbbek, 114 nyugdíjas-szövetkezet működik már az országban, ennyit jegyeztek be jogerősen a cégbíróságok, mellettük 20-30 nyugdíjas-szövetkezet bejegyzése zajlik. Taglétszámuk már 20 ezer fölött van, és jelenlegi szerződésállományuk több mint 2 milliárd forintot tesz ki, de ez az összeg az első fél évben 5-6 milliárd forintra is emelkedhet – tette hozzá. Megjegyezte, hogy az egyik nagy kereskedelmi lánc a napokban hirdetett meg 1 millió munkaórát kifejezetten nyugdíjas-szövetkezetek számára.

A nyugdíjas-szövetkezetek maguk kezdeményezték, hogy a diákszövetkezetekhez hasonlóan esetükben is mondja ki a törvény, hogy az éves nettó árbevétel legalább a 85 százalékát fel kell osztani azon tagok között, akik személyesen részt vettek a szövetkezet által vállalt munkákban.

 

Kósa Lajos emlékeztetett: a diákszövetkezeteknél a felosztásból nagyon komoly probléma volt, amikor a parlament elfogadta a 85 százalékos szabályt, épp akkor kezdtek el megbukni azok a diákszövetkezetek, amelyek 30, illetve 50 százalékot fizettek ki a diákoknak az elvégzett munka alapján keletkezett bevételből.

Jelezte azt is, hogy a kormány támogatja a módosítást, amelyre a bizottsági kormánypárti képviselők igennel szavaztak, az ellenzéki képviselők pedig tartózkodtak.

Szakács László (MSZP) felvetette: bár minden ülésszak alatt nagyjából kétszer módosítják a nyugdíjas-szövetkezetekről szóló jogszabályt, a bevételből még mindig 15 százalékot oda lehet adni olyan személyeknek is, akik nem vettek részt a termelésben.

Kósa Lajos válaszában elmondta: minden nyugdíjas-szövetkezet közgyűlése dönti el, hogy a megkeresett pénzt hogyan osztják el. Miután a nyugdíjas-szövetkezet egy gazdasági társaság, a könyvelőjüket, az ügyvédjüket, az adminisztráció költségeit ki kell fizetni. Főszabályként nyugdíjasok a tagjai a nyugdíjas-szövetkezetnek, ha a közgyűlés úgy dönt, a nettó bevetél 100 százalékát is feloszthatják, nyilván gazdasági társaságokról szóló szabályokat ez esetben is figyelembe kell venni. Itt a törvényjavaslat egy minimumot ír elő – mondta.

Kósa Lajos megemlítette Czeglédy Csaba ügyét, azt mondta, ő szervezett a Human Operatoron keresztül rengeteg diákszövetkezetet, ahol a diákoknak csak az árbevétel 50 százalék alatti részét fizették ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.