Ügynökmúltja ellenére miért lehet még mindig politikus Szita Károly?

Hiába a dokumentumok, nemcsak a Fideszt, a helyieket sem zavarja, hogy polgármesterük szorgalmasan, családtagjairól is jelentgetett.

Babos Attila
2018. 03. 22. 20:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelmű válaszokat kaptunk arra, miképpen maradhatott a mai napig polgármester és egyáltalán politikus a fideszes Szita Károly, III/II-es beszervezési nevén Krakus Péter. Az egyik legfontosabb ezek közül a közöny.

Csütörtökön este lakossági fórumot tartott ugyanis Szigetvárott Nagy Csaba, Baranya 4-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje. E fórumon pedig Kaposvár első embere, azaz Szita Károly volt a támogató vendég.

A Magyar Nemzet számos, a kampányestre érkező szavazópolgárt kérdezett arról, mit gondolnak Szita botrányáról, arról, hogy a nyolcvanas évek végéig jelentett az állambiztonsági szolgálatoknak. A fórumon körülbelül nyolcvanan vettek részt, közülük pedig több mint tizenöt emberrel beszéltünk, s csupán egyvalaki volt, aki azt mondta, nem hallott a Krakus-ügyről, de megdöbbenti. Majd úgy folytatta, amúgy csodálkozna, mert Szita Károlyt a kaposváriakért és a hazájáért dolgozó, egyenes embernek ismeri.

A többség tájékozottabb volt, de a zömüket nem érdekelte sem az ügynökmúlt, sem az, hogy a politikus minden jel szerint lelkes jelentő volt, nem kényszerítették rá. Csak legyintettek vagy a fejüket csóválták. A másik nagy csoportot a kétkedők alkották. Szerintük mese, hogy Szita ügynök lett volna, és csak a választások miatt találta ki az ellenzék, két jelenlévő szerint pedig a beszervezési és jelentéseket tartalmazó papírokat hamisíthatták is. Többüknek felajánlottuk, hogy megmutatjuk a nálunk lévő beszervezési papírokat, de egyikük sem élt a lehetőséggel.

A Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, Nagy Csaba arról beszélt, milyen sok támogatást nyert el Szigetvár az elmúlt 4 évben, azt sugallva, hogy ez nem kis részben az ő személyes érdeme. Szita Károly pedig a már másutt is elsütött, jól ismert paneleket mondta fel: aki nem a Fideszre szavaz, az elveszejti az országot, és sokat emlegette Soros Györgyöt, az ENSZ-t és a migránsokat, akik nőket és gyerekeket erőszakolnak meg, gyilkolnak és robbantanak.

Szita Károlyt a fórum elején kértük, hogy nyilatkozzon, de azzal rázott le minket, hogy a fórum végén majd válaszol a kérdésekre. Miután vége lett, fél órát váratta az újságírókat, majd a Magyar Nemzetnek azt mondta, nekünk nem nyilatkozik, mert már megtette.

Az esten jelen volt Nemes Balázs, a Momentum pécsi elnöke is. Ő meghatalmazást szeretett volna aláíratni Szitával, hogy kikérhesse róla a teljes állambiztonsági iratokat, de a kaposvári polgármester azt mondta, nem írja alá, mert ezeket Nemes maga is kikérheti (ez tényszerűen nem igaz), majd közölte, hogy a Magyar Nemzet hazudott róla.

Szita ügynökmúltja azonban régóta ismert, kutatás által alátámasztott, ennek ellenére nem ismeri be a fideszes politikus. A kormánypártból származó információk szerint a polgármestert Orbán Viktor szimpátiája menthette meg a politikai süllyesztőtől.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.