Következő mérkőzések
Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Die Presse: Orbán rendszeréről szép lassan mállik a vakolat

A lap felteszi a kérdést: „Már senki sincs, aki ellent mer mondani?”

MN
2018. 04. 07. 9:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal még győzhet Orbán Viktor, de a félelemkeltő szlogenekkel nem lehet Magyarország jövőjét biztosítani – erről írt a Die Presse szombati vezércikkében Christian Ultsch a holnapi választással kapcsolatban. A lap külpolitikai rovatvezetője szerint az Orbán-rendszerről szép lassan mállik a vakolat, és kiderül, hogy a miniszterelnök megvezeti a választókat, nemlétező ellenségképeket gyárt.

Ultsch szerint a kormányfő másfajta választási kampányt is folytathatott volna, olyat, amelyben a gazdaság növekedését, az államadósság csökkenését és a növekvő életszínvonalat hangsúlyozza. A miniszterelnök beszélhetett volna arról is, miként képzeli el Magyarország jövőjét, és mit kíván tenni a rossz állapotban lévő kórházakkal és iskolákkal. Ehelyett egy olcsó és cinikus tervnek megfelelően inkább a félelemgenerálásban volt érdekelt, muszlim migránsokkal és a magyar identitás elvesztésével riogatott. Ebben egyébként, tesszük hozzá, olykor rá is kontráztak politikustársai. Kövér László házelnök például arról beszélt a Pesti Srácoknak adott interjújában, hogy ha nem a Fidesz nyer, Magyarország „végleg feloldódik a globalista szennyáradatban”. Hogy ez mit jelent, kérdéses.

Ultsch szerint nemcsak átlépi a jó ízlés határát, hogy a kormánypárt hónapok óta hirdeti plakátjain az „ostobaságait”, morális problémákat is felvet. „Hát már senki sincs, aki ellent mer mondani?” – teszi fel a kérdést. A jelek szerint pedig tényleg nincs: épp pénteken írtunk arról, hogy újabban gyár előtti sorosos riogatást írtak elő a kormánypárti politikusoknak, ők pedig szépen el is kezdték ezt teljesíteni.

Orbán fantomháborút vív a Die Presse szerint, ezzel pedig mostanra túlfeszítette a húrt. Ultsch kitért Lázár János bécsi videójára is, továbbá arra, hogy a magyar kormány nagykövetségektől kért a menekülteket érintő negatív információkat. Eközben százezrek hagyták el Magyarországot a jobb élet reményében, és a korrupciós botrányok miatt zárulhatnak majd az EU-pénzcsapok is. Viszont lehetséges, hogy a taktikája révén Orbán még egyszer nyerhet – összegez az osztrák lap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.