időjárás 14°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Hétvégéig várhatóan nem áll helyre a választási iroda honlapja, a jegyzőkönyvek sem olvashatók

MN
2018.04.10. 15:57

Legalább négy nap szükséges még a Választás.hu honlap teljes újraindításához.

Egy egész hétre eltűntek a választási jegyzőkönyvek az NVB-nél – írta a 24.hu.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) informatikai rendszere április 8-án, vasárnap, az országgyűlési választás délutánján robbant le – emlékeztet a cikk. A teljes rendszert azóta sem állították vissza, ezért a voksolás adatait tartalmazó oldal a korábbi verzióihoz képest lebutított formában működik.

A rendszerhiba miatt az NVI honlapján – a választási eredményeken kívül – csupán a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap hozott tizenkét határozata érhető el, valamint a szavazás idején történt rendkívüli események listája, amelyekből megtudható például, hogy hol szólalt meg a csengő a szavazóhelyiségnek helyet adó iskolában a választás ideje alatt.

Nem érhetők el a tizenegyezer helyi választási bizottság vasárnap készült jegyzőkönyvi adatai, és nincsenek meg a választókörzetek korábbi választások idejére vonatkozó adatai sem, amelyeket össze lehetne hasonlítani a vasárnapi szavazás adataival. 

A 24.hu MSZP-től kapott információi alapján Pálffy Ilona, az NVI elnöke azt a tájékoztatást adta, hogy az adatok egyelőre nem is lesznek elérhetők. Az informatikai rendszert várhatóan a hétvégére tudják olyan állapotba hozni, hogy ismét teljes egészében működjön a honlap – olvasható a cikkben.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban tudósított, az Országgyűlésbe bejutott ellenzéki pártok csaknem mindegyike választási csalás gyanúját fogalmazta meg, és több ellenzéki párt a jegyzőkönyvek tételes átvizsgálását is kérte.

A Nemzeti Választási Iroda konkrét választási ügyben nem kapott panaszt vagy kifogást, tette közzé a testület. Azt ugyanakkor nem részletezték, hogy a jegyzőkönyvek ismerete nélkül hogyan lehetne konkrét panaszokat megfogalmazni a rendellenes választási eseményekkel kapcsolatosan.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.