Hétvégéig várhatóan nem áll helyre a választási iroda honlapja, a jegyzőkönyvek sem olvashatók

Legalább négy nap szükséges még a Választás.hu honlap teljes újraindításához.

MN
2018. 04. 10. 15:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy egész hétre eltűntek a választási jegyzőkönyvek az NVB-nél – írta a 24.hu.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) informatikai rendszere április 8-án, vasárnap, az országgyűlési választás délutánján robbant le – emlékeztet a cikk. A teljes rendszert azóta sem állították vissza, ezért a voksolás adatait tartalmazó oldal a korábbi verzióihoz képest lebutított formában működik.

A rendszerhiba miatt az NVI honlapján – a választási eredményeken kívül – csupán a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap hozott tizenkét határozata érhető el, valamint a szavazás idején történt rendkívüli események listája, amelyekből megtudható például, hogy hol szólalt meg a csengő a szavazóhelyiségnek helyet adó iskolában a választás ideje alatt.

Nem érhetők el a tizenegyezer helyi választási bizottság vasárnap készült jegyzőkönyvi adatai, és nincsenek meg a választókörzetek korábbi választások idejére vonatkozó adatai sem, amelyeket össze lehetne hasonlítani a vasárnapi szavazás adataival. 

A 24.hu MSZP-től kapott információi alapján Pálffy Ilona, az NVI elnöke azt a tájékoztatást adta, hogy az adatok egyelőre nem is lesznek elérhetők. Az informatikai rendszert várhatóan a hétvégére tudják olyan állapotba hozni, hogy ismét teljes egészében működjön a honlap – olvasható a cikkben.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban tudósított, az Országgyűlésbe bejutott ellenzéki pártok csaknem mindegyike választási csalás gyanúját fogalmazta meg, és több ellenzéki párt a jegyzőkönyvek tételes átvizsgálását is kérte.

A Nemzeti Választási Iroda konkrét választási ügyben nem kapott panaszt vagy kifogást, tette közzé a testület. Azt ugyanakkor nem részletezték, hogy a jegyzőkönyvek ismerete nélkül hogyan lehetne konkrét panaszokat megfogalmazni a rendellenes választási eseményekkel kapcsolatosan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.