Nagy biznisz a letelepedési kötvénnyel érkező kínaiak kiszolgálása

Tavaly 40 százalékkal több kínai család keresett lakást Budapesten, mint egy évvel korábban.

MN
2018. 04. 01. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer külföldi biztosított magának szabad utat Magyarországra és az EU-ba a letelepedési kötvényekkel, akik közül több száz tehetős kínai család megjelent a magyar ingatlanpiacon – írja az Index.hu. Kiszolgálásukat több budapesti cég végzi, a lap az egyiknél járt. Kereslet bőven van, hiszen 2017-ben 40 százalékkal több kínai család keresett lakást Budapesten, mint egy évvel korábban.

A cégek nem ingatlanosok, hanem afféle közvetítők, amelyek nyelv- és helyismerettel tudják segíteni a beutazó kínaiakat. Az S. A. Integrated Services egy kőbányai úti irodaházban található, három éve működik, és már több mint száz kínai családot segített Magyarországra költözni, melyeknek a többsége letelepedési kötvényekkel érkezett ide.

Az ügymenet úgy néz ki, hogy a kínai ügyfél fölveszi a céggel a kapcsolatot, majd a cég egy magyar ügyvédhez irányítja a családot, aki segít kötvényt vásárolni. Amikor Magyarországra érkeznek, a cég először egy albérletet kínál, majd lakáskeresés kezdődik. A cég pénze az ingatlaneladásokból bejövő jutalékból folyik be.

A cég vezetői először ismerősöknek segítettek, úgy indult az üzlet, de mostanra nem sokat tudnak az ügyfeleik hátteréről. Annyit biztosan, hogy nem szegények: a mai árfolyamon 80-90 millió forintos letelepedési kötvényt is meg tudták vásárolni. Hogy miért jönnek ide? Például azért, hogy a gyerekeiket európai iskolákba járathassák, míg másokat a befektetések vonzanak. 

A botrányos letelepedési kötvényprogram végén az addig folyamatos érdeklődés megcsappant, korábban havonta 3-4 ügyfelet is beköltöztettek Magyarországra – írja az Index. A tulajdonosok abban bíznak, hogy bár nehezebben, de továbbra is tudnak jönni hozzánk kínaiak, hiszen üzleti lehetőség továbbra is akad.

Jelenleg is érkeznek még ügyfelek, akik letelepedési kötvényt vásároltak, hiszen amikor a kormány bejelentette, hogy vége a programnak, aki csak tudott, igyekezett még gyorsan lecsapni a lehetőségre, derül ki az Index riportjából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.