Megbüntette Sebestyén Balázsékat a médiahatóság

Hibás korhatár-besorolás miatt bírságot szabott ki a médiatanács a Rádió 1 szolgáltatójára, valamint öt évvel meghosszabbította a Cegléd Rádió médiaszolgáltatási jogát – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Forrás: MTI2019. 02. 14. 14:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményben azt írták, a tanács állampolgári bejelentés alapján vizsgálta a Rádió 1 Balázsék című műsorszámának tavaly szeptember 11-én sugárzott adását, és rossz korhatás-besorolás miatt 350 ezer forint bírságot szabott ki.

A médiaszolgáltató a műsorszámot a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolta, a vizsgálat szerint viszont – a halmozottan megjelenő, szexualitásra való utalások miatt – a 16-os kategóriába tartozott volna, ezért a reggeli órák helyett azt csak 21 óra után lehetett volna közzétenni – indokolták.

Szerintük a jogsértés azért is súlyos, mert a széles körben elérhető műsorszámok befolyásoló hatása különösen jelentős, a serdülők pedig kritika nélkül hajlamosak befogadni a média által felkínált modelleket. A védendő korosztály 12-14 éves tagjai feltehetően nem tudták megfelelően értelmezni a hallottakat.

Emlékeztettek arra, a rádióműsorok korhatár-besorolását maguk a rádiók végzik a médiatörvény által meghatározott paraméterek alapján, ezeket azonban utólag ellenőrizheti a Médiatanács hivatalból vagy állampolgári bejelentés alapján.

Kitértek arra is, a Budapest 101,6 MHz-es frekvencián üzemelő helyi, közösségi SOLA Rádió és a Szarvas 105,4 MHz-es frekvencián hallgatható kisközösségi Rádió Szarvas szolgáltatójára tíz-tízezer forint bírságot róttak ki.

A SOLA Rádió egy tavaly októberi adáshéten kevesebb magyar zenét, helyi közéleti, mindennapi életet segítő és a rádió vállalt műsorprofiljának megfelelő műsorszámot, valamint több ismétlést, a Rádió Szarvas pedig egy tavaly novemberi adáshéten kevesebb szöveges, közszolgálati és helyi közéleti és mindennapi életet segítő műsorszámot, valamint a vállaltnál több ismétlést és reklámot tett közzé a szerződésben vállaltakhoz képest – tették hozzá.

Ismertették, a médiatanács a médiaszolgáltató kérelmére további öt évre megújította a Cegléd 92,5 MHz-es helyi rádiós frekvencián kereskedelmi jelleggel működő Cegléd Rádió szolgáltatójának hét év után lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.