Lauder szerint elfogadhatatlan a Jobbik mentegetése

Aggodalmának adott hangot tegnap a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke amiatt, hogy a jelek szerint szövetséget fontolgat a Jobbikkal a magyar ellenzék több politikusa.

Bákonyi Ádám - Kottász Zoltán
2019. 02. 12. 12:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalmának adott hangot tegnap a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke amiatt, hogy a jelek szerint szövetséget fontolgat a Jobbikkal a magyar ellenzék több politikusa. – Alig pár éve a Jobbik azzal tűnt ki, hogy nyíltan antiszemita, rasszista, idegengyűlölő hangot ütött meg, és ilyen ideológiát követett. A párt tagjai és vezetői azóta is vergődnek gyűlöletkeltő nyilatkoza­taik és tetteik mocsarában. Egy ideje a Jobbik ugyan megpróbálja átcímkézni magát, ám gyakorlatilag alig tett valamit azért, hogy elhatárolja magát antiszemita gyökereitől, vagy hogy gátat vessen a párt helyi szervezeteiben folyó antiszemitizmusnak és rasszizmusnak – írta Ronald S. Lauder a WJC honlapján.

A Zsidó Világszervezet elnöke szerint a Jobbiknak sokkal hihetőbben kell példáznia, hogy ellenzi az antiszemitizmust és a rasszizmust, és tettekkel bizonyítania, hogy nem jelent fenyegetést a Magyarországon élő zsidó közösség biztonságára, jólétére, sem más kisebbségére. Lauder szerint amíg ez nem történik meg, a Jobbikra mind a magyar parlamentben, mind pedig nemzetközi közösségben szövetségre alkalmatlan kitaszítottként kell tekinteni, és veszélyes bármelyik magyar politikai pártnak együttműködnie vele.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is tegnap szólalt meg ugyanezzel kapcsolatban. Közleményükben azt írták, számukra elfogadhatatlan bármilyen politikai célú listázás, és „ilyesmi akár mégoly tétova mentegetését” pedig hibának tartják. Ezzel Karácsony Gergelynek üzentek, aki múlt héten a Hír TV-ben kijelentette: nem tartja nácizmusnak a jobbikos Gyöngyösi Márton hírhedtté vált, a zsidó származású képviselők összeírására vonatkozó mondatait. „A Jobbik a mai napig nem tudott kellően eltávolodni vállalhatatlan múltjától, ezért a Mazsihisz továbbra sem tart kapcsolatot ezzel a parlamenti párttal” – közölték.

A DK korábbi alelnöke, Bauer Tamás szintén szót emelt egykori pártja és a baloldal Jobbikkal való közösködése ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.