Megerősíti a hazai falvakat a kormány

Magyar Nemzet
2019. 02. 28. 16:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egyházi közösségeknek és a helyi önkormányzatoknak szóló két pályázati kiírással elindult a Magyar falu program – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos tegnap, a mintegy 2200 lakosú Perbál plébániáján tartott sajtótájékoztatón. Gyopáros Alpár a most megjelent két kiírás ismertetésekor megjegyezte: a helyszín jelzi, hogy a kormány és a helyi közösségek számára is fontosak az egyházi közösségek. A másik kedvezményezetti körhöz a helyi önkormányzatok tartoznak – folytatta –, amelyek, némi eltéréssel, azonos célterületre pályázhatnak. A fideszes politikus azt is elmondta, hogy a kormány számításai szerint 2020 végéig 500-600 közösségi tér jöhet így létre.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón kijelentette: a 2010 előtti kormányok számára a magyar falu, a magyar vidék nem számított. – A kormányváltás után számos intézkedés igyekezett segíteni a vidéken élők helyben maradását, és a Magyar falu program most ezt erősíti – mondta.

A Magyar Nemzet írta meg elsőként, hogy három-három tevékenységi körhöz lehet támogatást kapni a most megnyitott két pályázattal. Az egyházi közösségek, települések 15 millió forintig pályázhatnak az ingatlanok felújítására, hogy közösségi tereket hozzanak létre. Az ingatlanok programokkal megtöltéséhez ötmillió forintot lehet elnyerni, további hárommillió forintot pedig olyan világi személy – 12 hónapon át tartó – alkalmazásához, aki a programokat szervezi. Azt is megírta lapunk, hogy néhány hét múlva a kistelepülési orvosi praxisok fejlesztése kapcsán nyílik meg újabb három pályázat.

A kormány döntése értelmében a Magyar falu program 2019-ben 150 milliárd forint támogatást kap, amelyből 75 milliárd forint pályázati úton lesz elérhető az ötezer főnél kisebb települések számára. A közszolgáltatások színvonalának emelését és a falusi életminőség javítását 18 támogatott célterület fogja át: 16-nak az önkormányzatok, kettőnek pedig az egyházak a kedvezményezettjei. A pályázatokkal kapcsolatos hivatalos és hiteles információk a kormány honlapján érhetők el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.