Orbán Viktorról írt legtöbbet a nemzetközi sajtó

A 2018-as év nemzetközi sajtómegjelenéseit a kormány témái uralták, köztük Soros György és a migráció, valamint az ukrajnai magyar kisebbség helyzete.

Forrás: MN2019. 02. 20. 11:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Lényegesen többet foglalkozott hazánkkal a nemzetközi sajtó tavaly, mint egy évvel korábban, s a legnagyobb figyelem Kelet-Közép-Európából irányult az országra. A régió Magyarországról szóló sajtótermékei javarészt kiegyensúlyozottak voltak, míg ez nem mindegyik nyugat-európai ország esetében mondható el – mondta kedden Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ ügyvezetője az intézet Magyarország nemzetközi médiaképéről készült átfogó elemzésének eredményeit ismertetve.

A Továbbra is ellenszélben című tanulmány szerint míg a regionális médiumokban mindössze 19 százalék a negatív polaritású cikkek aránya, addig a nyugati sajtó 47 százalékban bírálta hazánkat. A V4-es országokban a kiegyensúlyozott, objektív beszámolók aránya 85 százalék volt a hazánkról szóló megjelenések között. A 2018-as év nemzetközi sajtómegjelenéseit a kormány témái uralták, köztük Soros György és a migráció, valamint az ukrajnai magyar kisebbség helyzete.

A legsemlegesebb beszámolók a magyar–ukrán konfliktus jól körülhatárolható témájában születtek, míg a legtöbb bírálat az olyan általánosításra lehetőséget adó fogalmak mentén érte Magyarországot, mint az illiberalizmus vagy a populizmus. A legtöbbet szereplő politikus 2017-hez hasonlóan ismét Orbán Viktor miniszterelnök volt, aki ezúttal több mint háromszor annyi megjelenést generált, mint az utána következő kilenc politikus együttvéve.

Az eseményen Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: a közép-európai hagyományoknak mélyre nyúló gyökerei vannak, amelyeket nem lehet pusztán azáltal megváltoztatni, hogy egy európai integráció részévé lettünk, és hagyományos intézményeket működtetünk. – Ez a felismerés tükröződhet a semleges és tényszerű leírásokban, s ez lehet az oka annak is, hogy a magyar kormánynak a migráció-, a család- és gazdaságpolitika területén hozott döntéseivel azonosulni tudnak a régiónkban található országok – fogalmazott.

Kovács Zoltán egy másik sajtótájékoztatón arról számolt be: a kormány be tudja bizonyítani, hogyan készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad. Az államtitkár arra reagált, hogy Margarítisz Szkínász, a bizottság szóvivője tegnap álhírnek, dezinformációnak minősítette a magyar kormány újabb, az illegális migrációval kapcsolatos tájékoztató kampányának megállapításait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.