Portik Tamás csalódott a szocialista kapcsolataiban

A volt szovjet utódállamok szervezett bűnözőinek magyar politikusi kapcsolatairól is lehetnek hangfelvételei Portik Tamásnak, aki az FBI-jal köthetett is alkut az információk átadásáról. Ezért járhatott körözése alatt az USA-ban. Az egykori olajos vállalkozót azonban sem a tengerentúliak, sem az erős baloldali politikai kapcsolatai nem akarják már felvállalni.

2019. 02. 11. 5:55
null
Az amerikaiakat érdekelhette, milyen összeköttetés volt a politikai elit és a szervezett bűnözés között Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Portik Tamás amerikai, valamint hazai szocialista kapcsolataiban bízott a titkosszolgálati és rendőri kapcsolatai mellett, ám csalódnia kellett. Mint arról korábban beszámoltunk, Portik felvette titokban az összes beszélgetését, és a minap lefoglalt kisteherautónyi hanghordozó vizsgálata során bármikor előkerülhetnek a politikusok bűnös kapcsolatairól árulkodó felvételek is.

A Magyar Nemzet több, a volt olajos vállalkozóhoz egykor közelálló személlyel is beszélt ezekről a kapcsolatokról. Így arra is született magyarázat, miért kezelték a Boros Tamás és Prisztás József megöletéséért kapott 28 év fegyházbüntetését töltő Portikot hímestojásként a hatóságok. Az olajbűnözés zászlóshajójának tekintett Energol Rt. marketingigazgatóját 1997–2003 között nemzetközi elfogatóparanccsal körözték, ám a hírek szerint szabadon járt-kelt hazánkban és az Amerikai Egyesült Államokban is. Az USA-ba olyan simán jutott be az élettársával, mintha amerikai állampolgár lett volna, közös gyermekeik is ott születtek, és lettek automatikusan az Egyesült Államok állampolgárai. Portik környezete és hatósági forrásaink szerint ezt a különleges bánásmódot csak különleges információkért cserébe érdemelhette ki.

Szakemberek szerint az amerikai hatóságokat elsősorban az érdekelhette, hogy milyen kapcsolatok alakultak ki a közép-európai volt szocialista országok, így Magyarország politikai elitje és a szovjet utódállamok szervezett bűnözői között. Egyebek mellett ezekre a meglévő kapcsolatokra utalt Katona Béla, a Horn-kormány titkosszolgálatokat felügyelő államtitkára, amikor kijelentette annak idején: megtörtént a hídverés a politika és a szervezett bűnözés között, majd lemondott.

Az amerikaiakat érdekelhette, milyen összeköttetés volt a politikai elit és a szervezett bűnözés között
Fotó: Bach Máté

Az olajozás kapcsán Portik hozzájuthatott ilyen információkhoz. Az Energol Rt. egyik vezetőjeként komoly szocialista kapcsolatokat épített ki, és pontosan felmérhette, hogy közülük kik álltak személyes kapcsolatban Szeva bácsival. Az amerikaiak figyelmét különösen felkelthette az FBI-körözésben a vörös maffia legerősebb csoportjába, a szolncevói maffiába besorolt Szemjon Mogiljevics személye és magyar kapcsolatai. Az FBI 2000-ben éppen azért telepítette hazánkba speciális nyomozócsoportját, mert a Szeva bácsihoz kapcsolódó és az YBM-Magnex-féle több száz millió dolláros amerikai pénzmosás szálai Philadelphiából Budapestre vezettek. Mogiljevics a 90-es évek elején költözött Budapestre, és orosz zsidók Izraelbe történő kivándorlását szervezte, hazánkban azonban nem követett el bűncselekményt.

Ugyanakkor a vele együtt érkező oroszokhoz, illetve ukránokhoz kapcsolódó cégek a pozsonyi Slovnafton keresztül az egyik fő ellátói volt a gázolajhoz kapcsolódó milliárdos áfacsalás-sorozat fő magyar cégeinek. Itt kapcsolódik az olajozáshoz a politika, ugyanis az olajat MSZP-érdekeltségű cégeken keresztül juttatták el az Energolhoz, amelynek egyik fő beszállítója a miskolci ETL Rt. volt. Ennek a cégnek a felügyelőbizottságában a szocialisták erős emberei ültek, így Karl Imre, Szűcs Erika volt szociális és munkaügyi miniszter, utóbbi később Gyurcsány Ferenchez csatlakozott a DK-ban. Az üzleti körben feltűnt a Gyurcsány-érdekeltségű Fortus Rt. is. Gyurcsány anyósa, Apró Piroska pedig, aki meglehetősen nagy befolyásra tett szert Horn Gyula miniszterelnök kabinetfőnökeként, többtucatnyi Gyurcsány-féle cégnél volt vezető tisztségviselő, tanácsadó.

Szeva bácsi személyesen közvetlenül nem velük, hanem elsősorban az MSZP csepeli politikusaival került munkakapcsolatba, ám az oroszok olajozásban játszott szerepük, s az ENSZ-embargó alatt álló szerbiai Milosevics-rezsim üzemanyaggal való ellátása miatt fokozott figyelmet kaptak az amerikai hatóságoktól. Portikról új hír: egy nemrég szabadult rabtársa szerint egyáltalán nincs „megzavarodva”, a fegyházban fokozottan felügyelik, hogy semmi rendkívüli ne történhessen körülötte. Korábban ügyvédei beszéltek mély depressziójáról.

Állítólag az sem érdekli, hogy márciusban újrakezdik a Prisztás-gyilkosság perét, miután a kétszeresen is életfogytiglanra ítélt Jozef Rohác úgymond bevallotta: ő ölte meg orosz megbízásból Prisztást. Portik közben gyanúsítottja lett a napra 21 éve történt Fenyő-gyilkosságnak, az alapos gyanú szerint ő bízta meg – Gyárfás Tamás felbujtására – Rohácot, hogy likvidálja a médiamogult.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.