A bissau-guineai kormánypárt nyerte a parlamenti választást

A kormányzó Guinea és a Zöld-foki-szigetek Afrikai Függetlenségi Pártja (PAIGC) nyerte a március 10-én tartott parlamenti választást – közölte szerdán az AFP francia hírügynökség a nyugat-afrikai ország választási bizottságára hivatkozva.

Forrás: MTI2019. 03. 13. 23:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PAIGC a voksok 46,1 százalékával negyvenhét mandátumot szerzett a 102 fős törvényhozásban. Hírügynökségek szerint a PAIGC hét képviselői hellyel rendelkező kisebb politikai erőkkel kötött koalíciós megállapodást, hogy többsége legyen a parlamentben.

A PAIGC-ből kilépett 15 képviselőből alakult Madem-G15 27 parlamenti helyet szerzett, és így a második legnagyobb politikai erővé lépett elő, megelőzve a kormánypárt addigi fő riválisát, az új törvényhozásban 21 mandátumot szerző Párt a Társadalmi Megújulásért (PRS) nevű tömörülést.

Bissau-Guineában vasárnap parlamenti választást tartottak, amely megfigyelők szerint feloldhatja a 2015 augusztusa óta tartó politikai válságot José Mario Vaz államfő és a PAIGC-t vezető Domingos Simoes Pereira volt miniszterelnök között.

2015 szeptemberében Vaz menesztette Pereirát, azonban a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette a lépést, és a miniszterek nem távoztak tisztségükből, így az országban két párhuzamos kormányzat működött.

Az ingatag politikai állapotok miatt a parlamenti választások időpontját többször elhalasztották, ami tömegtüntetésekhez és az ellenzék tiltakozásához vezetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.