A néppárt eljárást indít a Fidesz ellen

Jurák Kata
2019. 03. 05. 9:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Néppárt (EPP) tizenkét tagpártja kilenc országból kérte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését, így elindítják az eljárást a Fidesz EPP-ből való kizárásáért. Joseph Daul, a pártcsalád francia elnöke azt közölte, hogy a kérdést a párt politikai választmányának március 20-i ülésén tárgyalják meg. Azt is megjegyezte: a döntés a párt valamennyi tagjától függ, ezért nem lehet megjósolni a végeredményt.

Judith Sargentini a Fidesz és az EPP egyre terebélyesedő konfliktusáról úgy fogalmazott: Nem most kellene a néppárti tagpártoknak kiborulniuk a Fidesz miatt, hanem például akkor, amikor a CEU-t külföldre kényszerítette. A hazánk jogállamiságáról elmarasztaló jelentést készítő holland zöldpárti politikus, Judith Sargentini örvendetesnek nevezte, hogy az EPP-pártok közül „néhányan végre felismerték, hogy Orbán támadása a demokrácia ellen nem fér össze az európai értékekkel”, de véleménye szerint ez túl kevés és már túl késő.

Mint ismert, sok pártnál az Európai Néppárt frakciójában az keltett felháborodást, hogy a magyar kormány a szintén néppárti Jean-Claude Juncker képét tette ki Soros György mellé a kampányfotókon.

A néppárt 12 tagja követeli a Fidesz kizárását a pártcsaládból, és mostanra már kellő számú aláírás gyűlt össze, hogy ezt napirendre vegyék. Múlt héten két svéd konzervatív párt kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból, csütörtökön a flamand kereszténydemokraták, a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum és a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt küldött levelet Joseph Daulnak hasonló kéréssel, majd a portugál Demokratikus és Szociális Centrum–Néppárt is kezdeményezte a magyar párt kizárását.

Szintén csütörtökön szivárgott ki a holland Kereszténydemokrata Tömörülés levele, hasonló felütéssel, majd pénteken a finn Kokoomus (kereszténydemokrata párt) hozta nyilvánosságra, hogy a Fidesz kizárását javasolják. Kósa Lajos az ATV-nek pénteken ezzel kapcsolatban azt mondta, nem gondolná, hogy a Fideszt kizárnák az EPP-ből. Úgy fogalmazott: „Józan ésszel nehezen belátható, hogy az igazság kimondása bűn lenne.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.