Alvilági akcióra számítottak tegnap a Prisztás József-ügy tárgyalásán

Zárt láncú hírközlési csatornán fogják kihallgatni júniusban a Csillagbörtönben raboskodó Jozef Rohácot a Prisztás-gyilkosság perújításában. Az eljárást rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdték meg tegnap a Fővárosi Törvényszéken. A magát látványosan elhanyagoló Portik Tamást kommandósok gyűrűjében, golyóálló mellényben vitték a nyilvánosság elől hermetikusan elzárt tárgyalóterembe.

2019. 03. 12. 7:48
null
Az elsőrendű vádlottra, Portik Tamásra tegnap rá sem lehetett ismerni Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap megkezdődött a perújítási tárgyalás a Prisztás József megölésével vádolt Portik Tamás és két társa ügyében a Fővárosi Törvényszéken. A negyedszázaddal ezelőtti gyilkosság ügyét immár harmadszor kezdi elölről tárgyalni a bíróság.

Az eredeti vád szerint a gyilkosság előzménye, hogy az 1990-es évek közepén az alvilág bankáraként emlegetett Lakatos András többek között tartozott az éjszakai élet két akkori ismert alakjának, Portik Tamásnak és Prisztás Józsefnek, és amikor Lakatos külföldre távozott, két hitelezője elszámolási vitába keveredett.

Ennek következményeként az elsőrendű vádlott Portik megbízásából a másodrendű vádlott Hatvani István Fazekas Ferenc harmadrendű vádlott közreműködésével 1996. november elsején Budapesten lelőtte Prisztás Józsefet, ezért vádolták meg Portikot felbujtóként, Hatvanit tettesként, Fazekast bűnsegédként elkövetett emberöléssel.

Az elsőrendű vádlottra, Portik Tamásra tegnap rá sem lehetett ismerni
Fotó: Havran Zoltán

2016 májusában a tábla jogerősen tizenöt év fegyházra ítélte Portik Tamást és Hatvani Istvánt minősített emberölés miatt. Az eljárás során a vádlottak mindvégig tagadták bűnösségüket, több, korábban más ügyben elítélt személy pedig tanúként arról beszélt, hogy tudják, a végrehajtó nem Hatvani volt, hanem Jozef Rohác.

A szlovák állampolgárságú férfit az 1990-es években elkövetett, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság miatt két évtizeddel később, a 2010-es évek második felében életfogytiglanra ítéltek.

A Prisztás-ügyben jogerősen elítéltek már büntetésüket töltötték, amikor 2017 végén Rohác magára vállalta a gyilkosságot. Ezért kezdődött meg tegnap a perújítási tárgyalás, amelyen a nyilvánosság nem mehetett be a tárgyalóba, csak egy másik teremből zárt láncú videórendszeren követhette az ott zajló eseményeket. A törvényszéket védő fegyveres biztonsági szolgálat mellett a TEK szakemberei is óvták a rendet, amire szükség is volt.

Egy vélhetően felvidéki, kigyúrt vállalkozó mindenáron be akart menni a tárgyalóterembe, ám a fegyveresek útját állták. Az erősen ideges és meggondolatlan férfi állítólag arra számított, hogy találkozhat Jozef Roháccsal, csak hogy őt a következő, júniusi tárgyalási napon fogják meghallgatni zárt láncú hírközlési csatornán keresztül, azaz a Csillagbörtönből fog tanúskodni a perújítás koronatanúja.

A rendkívüli biztonsági intézkedésekről szakemberek azt mondták a Magyar Nemzetnek, a hatóságok vélhetően információt kaphattak szökési előkészületekről, vagy éppen arról, hogy valakik el akarják hallgattatni a szereplők egyikét.

A bíróság már a tárgyalás kezdetén leszögezte: nem nyitnak új bizonyítási eljárást, hanem csak és kizárólag Rohác vallomását fogják megvizsgálni.

Ami említésre méltó még: az elsőrendű vádlott, a kinézetére mindig kényes Portik Tamás tegnap vállig érő zsíros hajjal, őszülő, mellét verdeső szakállal jelent meg, tekintete leginkább űzött vadéhoz hasonlított. Az ügyvédei korábban nem túloztak, amikor azt mondták: védencük súlyos depresszióba esett, s kommunikálni sem akar.

Az olajbűnözés zászlóshajója, az Energol Rt. egykori marketingigazgatója látható apátiája ellenére jelezte, hogy a következő tárgyalási napon is személyesen akar jelen lenni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.