Eltűnt egy kisebb erdő Balatonfűzfőn

Fakivágás borzolja a kedélyeket Balatonfűzfőn. Két, tóhoz közeli helyen is letarolták a területet. Az egyiken lakópark épül, a másikon pedig strandröplabdapályákat hoznak létre. A polgármester úgy véli, a beruházások a város gazdagodását szolgálják. Mások rendőrségi feljelentést fontolgatnak.

Varga Attila
2019. 03. 21. 6:30
null
A fakivágásokat az illetékes kormányhivatal jelenleg hatósági ellenőrzési eljárás keretében vizsgálja Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erdőirtás látványa sokkoló. A kivágott fák mennyisége nehezen saccolható meg: a rakás negyven méter hosszan a hétméteres magasságot is eléri.

Itt sporttelep lesz, ezt a helyszínt csak egy sétány választja el a most smaragdzöld színben tündöklő Balatontól. A vitorláskikötő szomszédságában egy másik területen is kivágták a fákat. Ott lakópark épül.

– Az én kedélyemet meglehetősen felborzolta, hogy a gyönyörű, hatalmas platánfákat kivágták. És miért? A polgármester fiának a kedvéért – mondja egy kutyát sétáltató hölgy, aki nyaraló­tulajdonos és egyben civil aktivista is. Három éve van itt telkük, felsőgödiek, Budapesten dolgoznak. Szerinte eredetileg szörflétesítményeket akartak az erdős területre, a fák helyére építeni, de arra nem kaptak támogatást, viszont röplabdára igen.

A fakivágásokat az illetékes kormányhivatal jelenleg hatósági ellenőrzési eljárás keretében vizsgálja
Fotó: Bach Máté

– Panorámás lakóparkként van beharangozva, kétségtelen, hogy a fák „bejátszottak” az üzletbe – vélekedik egy férfi a város másik részén. Úgy véli, hogy Fűzfő csöndes hely, de a gyártelep, valamint az üdülőterület széttagoltsága miatt túlzás városnak nevezni. Balatonalmádiban van üzlete, sokáig külföldön dolgozott. A polgármestert segítőkésznek tartja, ám szerinte elképzelhető, hogy maga felé hajlik a keze. Azt viszont nem hiszi, hogy mindenfajta engedély nélkül kivágatott volna egy kisebbfajta erdőt.

Mindenre van magyarázat

– Menteset vagy bubisat kér? Az arzént majd beleteszem – mondja nevetve Marton Béla polgármester, amikor városházi irodájában vízzel kínál. Arra céloz, hogy annyi mindent irkálnak most róluk az újságok, hogy az ügyvédje nem győzi a helyreigazítások kérését.

– Balatonfűzfő 1958-től önálló település, előtte Balatonkeneséhez, Vörösberényhez is tartozott. A szocialista nagyipar és az azzal járó viszonylagos jólét 2000-ben megszűnt. Most jelentős, 240-250 millió forint iparűzési adóra számíthatunk, amely az évi költségvetés huszonöt százaléka – vázolja fel a négy és fél ezer lakosú város helyzetét. Elmondásából kitűnik, hogy az ipar mellett az idegenforgalmi vonzerő növelését is fontosnak tartják, kikötőket létesítettek, uszodát építettek, a strandokat fejlesztették, s megpróbálnak olyan attrakciókat hozni, amelyek az embereket idevonzzák.

– Ön 2011-ben a választási programjában egy ligetes közpark kialakítását ígérte. Ehhez képest ugyanott erdőt irtani talán nem annyira elegáns. Ennyire megváltoztak a céljai?

– A ligetes közpark kialakítása már részben megvalósult. Érdekesen félrevezetnek, félreinformálnak sokakat, összemosnak most mindent. Ahová odaállnak, s a Facebook tanúsága szerint fényképezkednek, mondván, hogy fairtás az én parancsomra történt, az egy magánépítkezés területe. Az önkormányzat korábban eladta azt a Mocsár utcai építési területet, amelyet a természet visszafoglalt, az új tulajdonos, aki ott lakóparkot épít, most jogerős építkezési engedély birtokában kivágta az „őserdő” fáit. Az egy magántelek. Amikor én húsz éve házat építettem, három hétig a vadszőlőt és a fákat vágtam, hogy építkezni tudjak. Ez történt itt is, csak nagy területen. És semmi közöm hozzá.

– A másik helyszínen is sok fát kivágtak. Pályázati pénzből strandröplabdapályák épülnek ott, ez a közvélemény szerint az ön szörfklubot üzemeltető fiának érdekeltsége lesz. Az lesz?

– Veszélyes fákat vágattunk ki az önkormányzat területén. Nem védett erdő volt, hanem zagytározó, amely idővel szárazulat lett. Előtte kikértük a városi főépítész és egy tájépítész véleményét is. Ez nem Natura 2000-es terület. Ezen felül a sétány mellett a magyar állam területén engedélyt kértünk fakivágásra, mert ott a Natura 2000-es területen kétszázmillió forintos pályázatból parti sétányt és kerékpárutat építünk. Erre még nem kaptunk engedélyt, de ott nem is vágtunk. Igaz, hogy az önkormányzati területre a Balaton Sport Klub Kft. benyújtott egy kérelmet, hogy oda strandröplabdapályákat építsen, amely az önkormányzat tulajdona lesz. A gyermekemnek ehhez a klubhoz nincs köze, ő inkább szörfözik. Tulajdont nem szerezhet, nem nézte ki magának. A szúnyoglárvás terület rendezési tervét a képviselő-testület 6:1 arányban támogatta. Engedélyekkel, határozatokkal már ritkul, fejlődik, úszik bele az élet.

– Van erre igény?

– Magyarországon a strandröplabda-szövetség ezt a területet tartja alkalmasnak arra, hogy idehozzon országos és nemzetközi versenyeket. Az üzemeltető kft. együttműködik a legnagyobb magyar röplabdaklubokkal.

Nem lép ki az MSZP-ből

Polgármesterként függetlenként indult. Van olyan politikai erő, amely helybéliekkel összefogott ellene, mert szerinte bántja őket, hogy az utóbbi kilenc évben ez a testület 1,3 milliárdos költségvetési hiánnyal indulva rendbe tette és sikeresen irányítja a települést. Azt állítja, náluk a testületben nincs párt, Fűzfő párt van. Mégis ki akarják csinálni. A sajtóban megjelent valótlanságokért helyreigazítást kért, ha a határidő lejár, és nem hozzák le, bűnvádi feljelentést tesz becsületsértésért.

– El tudja képzelni, hogy mi nem vagyunk a természet védői itt Fűzfőn? A strandröplabdapályáknál megtervezett szép környezet valósul meg s közpark lesz – nyomatékosít.

Marton Béla 1990 óta az MSZP tagja. Szerinte ez a legnagyobb bűne, de nem fog kilépni, mert akkor azt kiabálják rá, hogy köpönyegforgató. Harminc évig tanított a helyi iskolában, tizenöt évig volt iskolaigazgató. Azt mondja, a település érdekében bárkivel összefog.

– Még egy utolsó kérdés. A Balatonon végigfut a szél Fűzfő irányába, s ezért alkalmas szörfözésre ez a terület?

– A szél miatt az országban a legalkalmasabb. A magyar szörfös élet is itt kezdődött Kucséber Ferenccel, Koronczai Jánossal, ők kezdték gyártani a világhírű deszkáikat. Itt rendezik az országos bajnokságokat, az önkormányzat ezért adott bérbe egy területet a szörfösöknek.

Környezetvédelmi felülvizsgálatot kért

A Balatonfűzfői Szörf Klub Sportegyesület vezetője Marton Béla fia, a többszörös freestyle szörfbajnok Marton András. A klub 2012-ben kötött 25 évre haszon-kölcsönbérleti szerződést a fűzfői önkormányzattal a terület használatáról, ahová bárki bemehet. A négyezer négyzetméteres terület éves bérleti díja 53 ezer forint plusz áfa.

A területen nincs klubház, pedig az lenne a szörfösök álma. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Marton András a Balaton Sport Klub Kft.-nek korábban tulajdonosa volt, de most már nem az.

A strandröplabdapályás beruházás értéke 270 millió forint, lesz benne vizesblokk és kiszolgáló épület is. Fűzfőn azt beszélik, hogy egy nyaralótulajdonos még januárban kikérte a Veszprém Megyei Kormányhivatal természet- és környezetvédelmi főosztályának állásfoglalását a röplabdapályának szánt területtel kapcsolatban.

Akkor még lábán állt az erdő. A férfi a kivágást követően környezetvédelmi felülvizsgálatot is kért a kormányhivataltól. Mivel arra nem kapott választ, rendőrségi feljelentést fontolgat.

Az ügyben feltettük kérdéseinket a Veszprém Megyei Kormányhivatalnak, amely tegnap az alábbi választ adta: „A Natura 2000 területet érintő, a sétány és az épülő lakópark közti területen történt fakivágásokat a Veszprém Megyei Kormányhivatal jelenleg hatósági ellenőrzési eljárás keretében vizsgálja.”

A lakópark és a strandröplabdapályák tervezett területéről ugyanaz a társaság vághatta ki a fákat. Erre utal a sok csúnyán széthasított, szétfűrészelgetett fatörzs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.