Megkaphatja a pénzt a Szögi család

Az Olaszliszkán, gyermekei szeme láttára meglincselt Szögi Lajos családjának utalhatják át azt a pénzt, amit a fogvatartási körülmények miatt kártérítésként ítélt meg tavaly a bíróság az egyik tettesnek, H. Dezsőnek — cáfolták meg lapunk forrásai az ezzel ellentétes híreszteléseket.

Jakubász Tamás-Nagy Áron
2019. 03. 26. 5:55
Helmeczy László; Kocsis Ottília
Helmeczy László ügyvéd nyújtotta be a kártérítési igényt Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos információ jelent meg mostanában arról, pénzhez juthat-e a 2006-ban Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos családja. Az ügy állásáról tegnap a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét kérdeztük meg. Schadl György kiindulópontként felelevenítette, hogy az áldozat családjának a bíróság korábban 42 millió forint kártérítést ítélt meg, majd utóbb az egyik elkövetőnek, ifjabb H. Dezsőnek – a rossz börtönkörülmények miatt – szintén jóváhagytak ötmillió forintot.

– Az ügyben eljáró végrehajtónak ekkor keletkezett feladata – mondta a kar elnöke, majd folytatta: az elkövetőt megillető összeg a büntetés-végrehajtási számlára került. A végrehajtó az ötmilliós összegre januárban jelentett be úgynevezett követelésfoglalást, ezzel lényegében azt kezdeményezte, hogy a pénz kerüljön át az áldozat családjához.

– A kérdésben jelenleg az Igazságügyi Minisztérium döntésére várnak az érintettek – jegyezte meg Schadl György, majd magyarázatként hozzátette: a tárca azt vizsgálja, hogy az összeg kiutalható-e a családnak. A végrehajtók első embere azt nem tudta megmondani, hogy a Szögi család mikor juthat hozzá az ötmillió forinthoz, de lapunk jogi forrásokból származó információja szerint akár már egy-két héten belül a néhai tanár családjánál lehet a summa.

– A törvény úgy rendelkezik, hogy kizárólag a gyermektartási díj és a sértettek vagy hozzátartozóik részére megítélt kártalanítás összege vonható le abból az összegből, amit a fogvatartottaknak a rossz tartási körülmények miatt ítél meg a bíróság – jelentette ki még tavaly decemberben a Magyar Idők kérdésére Szabó Judit, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) büntetőbírája, hozzátéve, hogy így a bűnügyi költséget sem lehet levonni ebből az összegből. Szavai szerint a hatályos jogszabály abszolút a sértett pártjára helyezkedik.

Helmeczy László ügyvéd nyújtotta be a kártérítési igényt
Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod megyei Olaszliszkán. Három tettes életfogytiglani fegyházat kapott, az elsőrendű vádlott, ifjabb H. Dezső 17 évet, további négy tettes 10, illetve 15 év fegyházat kapott jogerősen. A 15 évre ítélt Sz. András is perelni kezdte a magyar államot a rossz fogva tartási körülményekre hivatkozva. Ifjabb H. Dezső a fegyházbüntetése háromnegyedének letöltése után, jövőre szabadulhat feltételesen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.