Nagyon fontos a pedagógusok anyagi megbecsülése

Elképzelhető, hogy a tanári életpályában előbb-utóbb egy új fokozat is megjelenik, legalábbis ezt szeretné a Nemzeti Pedagógus Kar — mondta lapunknak a szervezet elnöke annak kapcsán, hogy az oktatási államtitkár újabb béremelésről és az életpályamodell megreformálásáról beszélt a hét végén.

Csókás Adrienn
2019. 03. 12. 6:38
Horváth Péter
Budapest, 2016. február 9. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a köznevelési kerekasztal első ülését követő sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2016. február 9-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ahhoz, hogy a feladatainkat jól el tudjuk látni, elengedhetetlen az anyagi megbecsülés – hangsúlyozta lapunknak Horváth Péter (képünkön), a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, aki üdvözli a szaktárca bérrendezési szándékát.

Mint azt lapunk megírta, a 2020-tól tervezett bérfejlesztés akár harmincszázalékos emelést is jelenthet a tanítóknak, tanároknak. Egy húsz éve dolgozó, főiskolai végzettségű óvónő így akár bruttó 391 ezer forintot is kereshetne a jelenlegi 301 ezer forint helyett.

Információink szerint az intézkedésre elsősorban a létszámgondok miatt van szükség, hiszen a következő másfél évtizedben összesen mintegy 60-70 ezer ember is nyugdíjba mehet a durván 160 ezer főt számláló pedagógustársadalomból.

Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

– Utánpótlás nélkül nem működhet a szakma, sürgősen új belépőkre van szükség, különben minden szinten szakemberhiány lesz, főként az óvodapedagógusok, illetve a gyógypedagógusok körében – fogalmazott az elnök.

Horváth Pétertől megtudtuk, a tanárok szeretnék, ha az életpályamodell illetményeit a kormány valamilyen társadalmi standardhoz, bérminimumhoz igazítaná, és szorgalmazzák azt is, hogy ne legyen különbség a főiskolai, illetve egyetemi végzettségű pedagógusok bére között.

– Hosszú távon azt is szeretnénk elérni, hogy a pedagógus II. és a mestertanár közé építsenek be még egy életpálya-fokozatot, ez lehetne mondjuk a pedagógus III. kategória. Minderről folyamatosan tárgyalunk a kormányzattal, és úgy látjuk, a szaktárca tisztában van a tanártársadalom problémáival, igyekszik reagálni az igényekre – tette hozzá.

– A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hónapok óta küzd a béremelésért, mi kezdeményeztük a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács összehívását is – hangsúlyozta lapunknak a PSZ, amely januárban öt pontban fogalmazta meg követeléseit. Szeretnék elérni többek közt, hogy a tanári fizetéseket ismét kössék a minimálbérhez, és mérséklődjenek a pedagógusok terhei, óraszámai.

– A szervezet országos vezetősége nemrég arról is döntött, hogy ötvenmillió forintos kerettel sztrájkalap létrehozását javasolja a kongresszusnak – hangsúlyozták, hozzátéve: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által március 14-re hirdetett kétórás sztrájkban a PSZ nem vesz részt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.