Csányi Sándor: A digitalizációtól függ a bankszektor jövője

Van még tér a hitelezés bővülésére Magyarországon, de a bankszektor jövője a digitalizációtól is függ – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Magyar Bankszövetség megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián, pénteken Budapesten.

Forrás: MTI2019. 04. 05. 11:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelte: az elmúlt 30 év nagy tanulsága, hogy megfelelő szabályozás, kellő óvatosság és megalapozott szaktudás kell ahhoz, hogy a bankrendszer megfelelően, biztonságosan működjön.

Csányi Sándor rámutatott: a bankok állni tudják majd a versenyt a fintech cégekkel a jövőben, mert a hitelintézetek nagy hangsúlyt helyeznek a biztonságos működésre, és az ügyfelekkel való közvetlen kapcsolattartásra.

Az erős és a fejlődéssel lépést tartó pénzügyi szektor fontos szereplője Magyarország gazdasági előrejutásának – mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a Magyar Bankszövetség jubileumi konferenciáján pénteken Budapesten.

Az államtitkár a szövetség megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián kijelentette: ma a magyar gazdaság az ország újkori történetének legjobb állapotában van, ez a teljesítmény nem valósulhatott volna meg a bankszövetség nélkül.

Magyarországon kifejezetten jó a gazdaságpolitika és a pénzintézetek közötti dialógus rendszere, amelyben a bankszövetségnek kiemelt szerepe van – hangsúlyozta, hozzátéve: megfelelő társai egymásnak azon az úton, ami Magyarország gazdaságának további fejlődését és a magyar lakosság boldogulását jelenti.

 

A tavalyi csúcsévet követően idén lassulni fog ugyan a reálgazdasági növekedés, a pénzügyi ciklus azonban emelkedő szakaszban van, így a hitelezés dinamikus maradhat – mondta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a szövetség jubileumi konferenciáján pénteken Budapesten.

Hozzátette: a fellendülő magyarországi hitelezés ellenére nincs jele a túlfűtöttségnek, a magyar hitel/GDP ráta továbbra is alacsony. A lakossági fogyasztás és beruházások GDP-növelő tényezővé váltak, a háztartások adóssága drasztikusan csökkent 2017-ig. Az elmúlt években hitelfelvevővé kezd válni a lakosság, miközben a GDP-arányos nettó pénzügyi pozíciója javul.

Patai Mihály szerint a magyar lakosság egyre stabilabb piaca a bankrendszernek, a vállalati hitelezésben pedig az uniós pénz, a magyar hitel, a külföldi hitel és az államháztartás egy irányba, a beruházások felé tolja az eseményeket.

Rámutatott: a devizahitelek kivezetésével a bankrendszer egyik legnagyobb kockázata kikerült a bankok mérlegéből. A svájci frank konverziót az elnök az elmúlt 10-15 év legfontosabb stratégiai lépésének nevezte. Azóta a bankszövetség tagjai között nincs olyan vita, amit ne tudnának megoldani – fűzte hozzá.

 

A gazdaság bővülésének idején a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fenntartható, kiszámítható növekedésre helyezi a hangsúlyt – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Magyar Bankszövetség megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián pénteken Budapesten.

Közölte, hogy a jegybank számításai szerint a magyar gazdaság tavalyi kimagasló, 4,9 százalékos bővüléséből a vállalati hitelezés növekedése 2,8 százalékot jelentett.

Az MNB alelnöke kiemelte: a bankrendszer felügyelete szempontjából fontos volt, hogy a korábban önálló pénzügyi felügyeletet beolvasztották a jegybankba, ezzel hatékonyabbá vált a hazai bankrendszer folyamatainak ellenőrzése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.