Gyurcsány lemondásáról a felesége dönthetett

Gyurcsány Ferenc feleségén múlhatott, hogy mikor jelentette be a lemondását a bukott szocialista miniszterelnök. Egyebek mellett ez áll a volt kormányfő 2009-es távozását, valamint a döntés körülményeit is bemutató, a napokban megjelent könyvben. Az írás szerint Dobrev Klára egy kétnapos tokaji megbeszélésről hazafelé menet mondhatta ki az utolsó szót az ügyben — férje helyett.

2019. 04. 09. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dobrev Klára mondhatta ki az utolsó szót Gyurcsány Ferenc 2009-es lemondásával kapcsolatban – derül ki a Frontsebészet – A köztársaság utolsó kormánya című, a 168 Óra által nemrégiben bemutatott könyv részleteiből.

A Lakner Zoltán, Pungor András, Szabó Brigitta és Faragó József által jegyzett kötet szemelvényeiből azt tudhatjuk meg, hogy a bukott szocialista kormányfő távozása egy titkos tokaji találkozón dőlhetett el. Gyurcsány és a miniszterelnöki poszton később a helyébe lépő Bajnai Gordon 2009. március 13–14-i találkozója előtt pár nappal a bizalmi válságban lévő kormányfő szűkebb csapata egy kétnapos megbeszélésre jött össze, amelyet Ficsor Ádám, Gyurcsány akkori kabinetfőnöke szervezett egy kisebb tokaji szállóba.

A könyv szerint tizenhatan lehettek jelen: Ficsor és mások mellett Keszthelyi András miniszterelnöki főtanácsadó, Daróczi Dávid kormányszóvivő, Gréczy Zsolt kommunikációs főtanácsadó, Gál J. Zoltán volt kabinetfőnök, Szigetvári Viktor, valamint Gyurcsány felesége, Dobrev Klára kapott meghívást.

Mint írták, a megbeszélésen több változat is felmerült a jövőt illetően, egyebek mellett az, hogy Gyurcsány maradjon a háttérben mint irányító, s egy „báb” kerüljön a miniszterelnöki posztra. Végül nem találtak olyan megoldást, hogy egyszerre lehessen elkerülni a gazdasági csődöt és az MSZP várható politikai vereségét, hiszen addigra Gyurcsány már egy külföldi riportban a BBC-nek elismerte: az ország az államcsőd szélére sodródott és IMF-hitelre szorult.

A végső szót Dobrev Klára akkor mondhatta ki, amikor Tokajból hazafelé menet a miniszterelnöki konvoj egyszer csak megállt, s a Gyurcsány házaspár helyet cserélt a kormányőrökkel. A kormányfő maga vezette a biztonsági autót hazáig, lassan haladtak, volt mit átbeszélni az úton – áll a könyvben, amelynek szerzői megállapították: ekkor dőlhetett el a bukott szocialista kormányfő lemondása.

Gyurcsány végül március 21-én reggel a Syma-csarnokban, az MSZP tisztújító kongresszusán jelentette be távozását, amit – a kötet szerint – Lendvai Ildikó, a szocialista párt akkori frakcióvezetője helyeselt.

Ismeretes: a Gyurcsányt váltó Bajnai Gordon, a korábbi nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter 2009. április 16-a és 2010. május 29-e között volt miniszterelnök. Hivatali ténykedésének máig ismert egyetlen eredménye az volt, hogy a súlyos külföldi kölcsönök folyósításáért megkövetelt megszorítások árán az ország elkerülte az államcsődöt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.