Hatmilliárddal több jut a családsegítő és a gyermekjóléti szolgáltatásokra

Tegnap adták át Törökbálinton azt az új épületet, amely a segítő kéz szolgálatnak biztosít otthont. Fülöp Attila szerint az 570 családnak és 385 gyereknek támaszt nyújtó ház fontos üzenetet is hordoz, ez pedig nem más, mint az egymás iránti felelősségvállalás. Az államtitkár azt mondta, nem szabad megfeledkezni arról a mintegy százezer emberről, akiknek hazánkban az a hivatásuk, hogy rászoruló honfitársaikon segítenek.

Csekő Imre
2019. 04. 04. 11:12
FÜLÖP Attila; ELEK Sándor
Elek Sándor, Törökbálint polgármestere és Fülöp Attila (jobbra) az épület tegnapi átadásán Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány 2010 óta következetesen támogatja a magyar családokat, főként azokat, ahol baj van, és segítségre van szükség – mondta tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Törökbálinton. Fülöp Attila a Pest megyei település segítő kéz szolgálata új épületének átadásán emlékeztetett arra, hogy a 2019-es költségvetésben a családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatások finanszírozására több mint hatmilliárd forinttal több jut, mint az előző évben.

Hozzátette, hogy a szociális területen megvalósuló beruházások esetében nem az állam „magánügye”, hogy ott mi történik, ha valaki igénybe veszi a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatot, az kihat közvetlen és tágabb környezetére is. Az államtitkár közlése szerint az új épület fontos „üzenete” az egymás iránti felelősségvállalás. A szociális területen végzett tevékenység nagyszerűsége pedig abban áll, hogy önzetlenül működő csapatok hittel végzik a munkájukat.

A családsegítő szolgálat épületének átadásakor mondott beszédében Fülöp Attila megköszönte a törökbálinti családsegítő szolgálat munkatársainak munkáját. Mint mondta, nem szabad megfeledkezni arról a mintegy százezer emberről, akiknek hazánkban az a hivatásuk, hogy rászoruló honfitársaikon segítenek.

Elek Sándor, Törökbálint polgármestere és Fülöp Attila (jobbra) az épület tegnapi átadásán
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az államtitkár az eseményen a Magyar Nemzetnek elmondta, örömmel fogadta el a meghívást az ünnepségre, hiszen a törökbálinti család- és gyermekjóléti központ lehetővé teszi, hogy helyben segítsenek, ha egy család problémával küzd, esetleg trauma ér egy gyermeket. Fontos az is, hogy ne kelljen a gyermeket kiemelni a családjából.

– A törökbálinti segítő kéz szolgálat egy ilyen „előszűrő”, ami segít alapszolgáltatási szinten megoldani a családok gondjait, hogy ne legyen szükség az állami intézmények bevonására – hangsúlyozta Fülöp Attila. – Sokszor az emberek úgy gondolják, hogy ha valaki bajba jut, akkor az állam oldja azt meg, pedig a bajba jutott embernek a problémáját alapvetően ott ismerik, ahol él. Először a családja, utána a helyi közösség tud segíteni – magyarázta. Fontos, hogy ezt a helyes sorrendet kövessék, mert az tud segíteni, aki helyben ismeri a problémát.

A törökbálinti segítő kéz szolgálat vezetője, Csokonáné Vízkeleti Ildikó lapunk kérdésére elmondta, hogy a törvényben előírt alapszolgáltatásokon kívül önként vállalt feladatokat is ellátnak. Így a családok segítése, a gyermekjóléti szolgáltatások, szociális étkeztetés és gondozás nyújtása mellett pszichológiai tanácsadással, párkapcsolati-házassági tanácsadással, drogprevencióval, addiktológiai segítségnyújtással is foglalkoznak, illetve gyermekpszichológusok is segítik a munkájukat. Az elmúlt tizenöt évben a dolgozók száma megnégyszereződött, fokozatosan bővítették a tevékenységüket – adott számot a bővülésről az intézményvezető. A most átadott épületben mintegy 570 családnak és 385 gyereknek tudnak majd segíteni folyamatos családgondozással.

Az önkormányzati fenntartású épület felújítása, amelyben a segítő kéz szolgálat is működik, összesen 275 millió forintból valósult meg, a beruházást a Norvég Alap 101 millió forinttal támogatta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.