Ma hat régi robbanótestet hatástalanítanak Budán

A budafoki tűzszerészeti zárlat után újabb lezárás és kiürítés lesz második világháborús bombák miatt a fővárosban. Ma reggel a Koltai Jenő Sportcentrum területét és annak környékét, tehát az egész BAH-csomópontot lezárják, mert a sportcentrum telkén egy építkezés során hat különböző robbanótest került elő.

2019. 04. 10. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A két legnagyobb tömegű bombatestnek el kell távolítani a gyújtószerkezetét a biztonságos elszállításuk érdekében. Az egyik egy száz kilogrammos tüzérségi lövedék, a másik pedig egy ötven kilogrammos légibomba – jelentette be tegnap Debrődi Péter megbízott tűzszerész műveleti főnök. A szakember elmondta: a kiürítés azért szükséges, mert egy nem várt robbanás esetén a kijelölt területen belül a felrobbanó bombák repeszei súlyos vagy akár halálos sérüléseket is okozhatnak.

A BAH-csomópont környékét szerda reggel nyolc órakor zárják le, megkezdődik a terület kiürítése, majd annak végeztével – várhatóan a reggeli, délelőtti óráktól kezdődően – a csomóponton sem lehet majd áthaladni, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy más irányból közelítsék meg úti céljukat. Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester közölte: a Csörsz utca–Alkotás út–Hegyalja út–Avar utca által határolt területet zárják le, és több környező utca egyes szakaszait. A kiürítés 2600 lakót és több mint négyezer dolgozót érint. Arra kérte a közlekedőket, hogy szerda délelőtt kerüljék el a BAH-csomópontot.

Mint mindig, most is segítenek a lakók kiköltözésében
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Sztanyó István kerületi rendőrkapitány elmondta: a kiürítendő területen lakóingatlanok, irodaházak, bevásárlóközpont és szállodák is vannak. A reggeli zárás azt jelenti, hogy a területre nem lehet bemenni, csak távozni onnan. A BAH-csomóponton az áthaladás a kiürítés befejezéséig folyamatos lesz, majd a csomópontot is lezárják. Ennek pontos időpontját még nem tudni, a terület kiürítése 1–3 órát vehet igénybe. Azzal számolnak, hogy várhatóan 9 és 11 óra közötti időben lesz a csomópont zárásának kezdete. A teljes zárást a robbanótestek hatástalanítása után oldják fel. Az M1-es és M7-es autópálya irányából érkezőknek azt javasolják, hogy a Nagyszőlős utca, a Petőfi híd irányába menjenek. Használható lesz még a Villányi út, valamint az agglomerációból érkezőknek, ha a pesti oldalra tartanak, az M0-s autóút is. A hidak közül a Petőfi és a Rákóczi hidat javasolják a közlekedőknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.