időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Magyar divatiskoláknak hirdetett tervezői versenyt a thai nagykövetség

Forrás: MTI
2019.04.26. 21:23

Magyar divatiskolák számára hirdetett tervezői versenyt a budapesti thai nagykövetség, a résztvevőknek hagyományos thai textilekből kellett modern kreációkat alkotniuk. A megmérettetés eredményét péntek este hirdették ki a Kiscelli Múzeumban, ahol a versenybe nevezett ruhákon kívül thai tervezők is bemutatták kollekcióik néhány darabját.

A versenyben a Metropolitan Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Mod'Art International budapesti intézetének hallgatói vettek részt. A győztes Szigeti Orsi, a MOME hallgatója lett.

Jakkrit Sivali nagykövet köszöntőjében elmondta, hogy a magyar tervezőknek hagyományos technikával készített thai gyapjú felhasználásával kellett megalkotniuk kreációikat.

Az alapanyagot Thaiföld északkeleti, legszegényebb régiójában készítik kézműves technikákkal, színezékként is természetes alapanyagokat használva. A gyapjúkészítés mestersége nemzedékről nemzedékre öröklődik a térségben. A nagykövet hangsúlyozta, hogy a tradicionális alapanyagokból modern kreációkat vártak a fiatal magyar tervezőktől.

Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a divat egyfajta közös nyelv régi és új, hagyományos és modern között és összekötő kapocs lehet a nemzetek között is.

A rendezvényen elhangzott, hogy vasárnaptól egy héten át öt minősített budapesti thai étteremben gasztronómiai hetet rendeznek, amelynek keretében autentikus thai ételekből összeállított menüsorokat kínálnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.