Munkacsoport tárná fel a zuglói parkolási botrányt

Háromfős szakértői munkacsoporttal vizsgáltatná ki a milliárdos zuglói parkolási botrány részleteit a helyi Fidesz—KDNP. A kormánypárti indítvány szerint a bizottság jelentéséig minden, a parkolási rendszerrel kapcsolatos döntést elnapolnának. Azt is kérik a jegyzőtől, hogy vizsgálja meg az előnytelen parkolási szerződések felmondásának jogi lehetőségeit.

2019. 04. 26. 5:50
null
A rendszer bevezetése több mint egymilliárdos veszteséggel járt Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A botrányos parkolási rendszert vizsgáló tényfeltáró munkacsoportot hozna létre a zuglói Fidesz–KDNP-frakció az április 29-re, immár másodjára összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülésen – értesült a Magyar Nemzet.

Lapunk információi szerint a kormánypárti képviselők indítványa alapján egy háromfős ideiglenes bizottság vizsgálná felül az eddig több mint egymilliárd forint veszteséget felhalmozó parkolási rendszert.

A rendszer bevezetése több mint egymilliárdos veszteséggel járt
Fotó: Bach Máté

A képviselők felkérnék Tarlós Istvánt, Budapest főpolgármesterét, valamint egy kormánypárti és egy ellenzéki vezetésű fővárosi kerület polgármesterét, hogy delegáljon a tényfeltáró munkacsoportba szakértő tagot.

Az ideiglenes testület azt is megvizsgálná, hogy Karácsony Gergely (Párbeszéd) polgármester milyen szerepet játszott az általa vezetett önkormányzat számára előnytelen parkolási rendszer előkészítésében, kialakításában, működtetésében és irányításában.

Amennyiben a kerület képviselő-testülete támogatja a Fidesz–KDNP előterjesztését, akkor a képviselőknek a vizsgálóbizottság összefoglaló jelentésének elkészültéig tartózkodniuk kell döntések meghozatalától parkolási ügyekben.

Ez azért is fontos, mivel egy MSZP-s javaslat alapján mintegy 200 millió forintért 76 újabb parkolóórát szerelne fel a kerületben az a cég, amely a korábbi, visszaélésgyanús üzletet is egyedüli pályázóként elnyerte.

Az indítványban az is szerepel, hogy a képviselők felkérnék a kerületi jegyzőt: vizsgálja meg, milyen jogi lehetőség nyílik a parkolási szerződések felmondására.

Az őszi önkormányzati választáson a baloldal (MSZP–DK–Párbeszéd) főpolgármester-jelöltjeként indulni kívánó Karácsony Gergely vezette kerületben március elején tartottak utoljára képviselő-testületi ülést.

Mint arról beszámoltunk: a parkolási szerződések a nyilvános dokumentumok szerint Zuglóban két év alatt – 2017–2018-ban – kiugróan magas, 793 millió forint hiányt okoztak, az idei kerületi költségvetésbe pedig újabb 301 millió forint veszteséget tervezett be az önkormányzat.

A közterületi parkolóórák üzemeltetése havi 20 milliót, a parkolóőrök alkalmazása pedig 50 milliót visz el a havi mintegy 100 millió forintos zuglói parkolási bevételből.

Az órák ellenőrzésének kiszervezését az MSZP-s Hajdu Flórián alpolgármester kezdeményezte. A parkolásban kulcsszerepet játszó Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft. pedig szocialista politikusoknak ad munkát.

A társaság 300 milliós kintlevőségének behajtására a Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselő bizalmi embereként emlegetett Funtig Zoltán ügyvédi irodáját bízták meg.

A kerület számára előnytelen, egyszereplős közbeszerzésen nyertes céggel kötendő parkolási szerződéseket Karácsony terjesztette be, de végül nem szavazta meg, sőt vétóval sem élt, hanem tartózkodott, amikor a testület döntött a kérdésről. A Fidesz szerint mindez bizonyítja a polgármester alkalmatlanságát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.