Nyugdíjas drogbárókat buktattak le

A nyugdíj-kiegészítés szokatlan formáját választotta az a két idős férfi, akit a napokban vettek őrizetbe heroinkereskedelem miatt. A most lefoglalt áru feketepiaci értéke eléri a százmillió forintot.

2019. 04. 02. 7:05
null
A két, 70, illetve 68 éves férfi heroinnal kereskedett egészen mostanáig (képünk illusztráció) Fotó: TOM GIBSON Forrás: MTI/EPA/AAP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idős drogdílereken ütött rajta a rendőrség. A hatósági akció nyomán őrizetbe vették a 70 éves siófoki D. Jánost, valamint a 68 éves budapesti B. Gyulát és három szerb társukat, akik a gyanú szerint rendszeresen csempésztek heroint Magyarországra – adta hírül tegnap a Police.hu. A kábítószer eladását B. Gyula irányította, a szerb állampolgárságú gyanúsítottak a heroin beszerzésével és hazánkba szállításával foglalkoztak.

Az idős drogterjesztőkön 2019. március 30-án reggel ütöttek rajta a hatóságok: D. János siófoki otthonában épp az egyik kocsi kerekét szerelték le: a kerékben kialakított tárolókban rejtették el a szállítmányt. A hatóságok öt kiló, nagy tisztaságú heroint foglaltak le, amelynek piaci értéke százmillió forint körül van. A BRFK felderítő főosztályának nyomozói az öt férfit kábítószer-kereskedelem bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették őket.

A két, 70, illetve 68 éves férfi heroinnal kereskedett egészen mostanáig (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/EPA/AAP

A Magyar Nemzet az üggyel kapcsolatban megkereste Németh Zsolt kriminológust. – Cinikusan hangozhat, de ennek a mennyiségnek a hiányát nem érzi meg a piac, a drog lekapcsolása a gyanúsítottaknak fáj a legjobban – mondta Németh. Hozzátette, hogy akik ezt a szállítmányt útnak indították, azok már hozzájutottak a pénzükhöz, így őket sem érinti kellemetlenül a fogás. A szakértő szerint a drogfogyasztók körében átmenetileg hiánycikk lehet a heroin, de az eredmény legfeljebb időleges.

Arra a kérdésre, hogy mennyire gyakori, hogy a 65 év felettiek droggal kereskednek, a kriminológus azt válaszolta, hogy általánosságban a bűnelkövetés leggyakrabban a fiataloknál figyelhető meg. Magyarországon tízezer lakosra átlagosan 120 bűnelkövető jut a statisztikák szerint. Ha életkor szerint nézzük, akkor a 60 éven felüli korosztályban tízezer lakosra 11 bűnelkövető jut – sorolta az adatokat Németh Zsolt, amelyek alapján kijelenthető, hogy az időskorúak körében tapasztalható bűnözés ritka jelenség.

A kriminológus szerint az utóbbi esztendőkben nagyjából ugyanannyi büntetőeljárás indult évente kábítószerrel való visszaélés miatt: mintegy öt-hatezer. Az esetek döntő részében a fogyasztókat kapják el a rendőrök, évente mindössze pár száz drogkereskedő akad horogra. Ha ehhez hozzávesszük, hogy „talán egyetlen tevékenység sincs, ami ekkora pénzügyi hasznot hozhat”, akkor érthető, hogy az idős D. János és B. Gyula is beszálltak a drogüzletbe – mondta Németh Zsolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.