Új kormánybiztos veszi át a romák felzárkóztatását

Információink szerint Balog Zoltán romaügyi miniszterelnöki biztos megbízatása megszűnik, helyette egy ismert szociális szakember kormánybiztosi rangban irányítja majd a területet.

Békés Bence
2019. 04. 04. 6:19
Vecsei Miklós
Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat vezetője lehet a jelölt Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint Balog Zoltán romaügyi miniszterelnöki biztos megbízatása megszűnik, helyette egy ismert szociális szakember kormánybiztosi rangban irányítja majd a területet. Ezzel összefüggésben az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárság átköltözik a Belügyminisztériumba, hogy a kormánybiztossal együttműködve onnan folytassák programjaik lebonyolítását.

Az átköltözést az indokolja, hogy a legszegényebb 300 magyarországi település (ahol nem tudtak élni az állami programok nyújtotta lehetőségekkel, és az egyházak és civilek sincsenek jelen) felzárkóztatását az önkormányzatokat felügyelő tárcától lehet a leghatékonyabban segíteni. Az új kormánybiztos Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője lehet, bár értesüléseinket egyik érintett sem kommentálta. Úgy tudjuk, hamarosan bejelentik a változásokat.

Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat vezetője lehet a jelölt
Fotó: MTI/Komka Péter

Balog Zoltán még március elején az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy a tavalyi választás után kérte a miniszterelnököt és az utódját, hogy a romák felzárkóztatásával kapcsolatos összegzésre és javaslatok kidolgozására hagyjanak neki időt, a témát még nem akarja elengedni. Ezt miniszterelnöki megbízottként megtette, így idén februárban egy kormányülésen az előterjesztését öt órán keresztül tárgyalták. Szerinte ezzel végére ért a megbízatása, mostantól egy kormánymegbízottnak kell átvennie a terepet, aki koordinálja, irányítja a tárcák közötti együttműködést.

Balog Zoltán emlékeztetett a 2011-es magyar EU-elnökség időszakára, amikor a kormány elsőként dolgozott ki és fogadtatott el a tagállamokkal összeurópai roma felzárkóztatási stratégiát. Mint elmondta, a tagországok jelentéseinek összehasonlításából kiderül, hogy azóta Magyarországon történt a legjelentősebb pozitív irányú változás a roma lakosság helyzetében.

Viszonylag pontos szám alapján becsülhető az érintettek köre: hozzávetőleg 650 ezer roma származású ember helyzete kívánt speciális erőfeszítéseket az államtól, azaz szegénységben vagy mélyszegénységben éltek. Az állami programoknak köszönhetően 250 ezer körülire teszi azok számát, akik kitörtek a mélyszegénységből, nekik jelentősen javult a helyzetük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.