Vitályos Eszter: Magyarország uniós támogatása akár negyedével csökkenhet

Magyarország uniós támogatása akár negyedével csökkenhet, ha az Európai Bizottság jelenlegi javaslata érvényesülne a következő uniós pénzügyi időszakban – jelentette ki Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A politikus szerint az egy főre jutó uniós pénz mértéke most nagyjából 320 euró évente, amely az EB javaslata alapján a következő időszakban 260 euróra apadna.

Forrás: Hír TV2019. 04. 26. 12:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve, 2018 májusában hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság a következő hét éves Európai Uniós időszaknak a fejlesztési keretszámait. A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Vitályos Eszter arról tájékoztatott, hogy a tagállamok számára 9-10 százalékos csökkenést irányoztak elő. Az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár ugyanakkor hozzátette, bizonyos tagállamok számára – amelyek közé Magyarország is tartozik – ennél többet, nálunk 24 százalékos csökkentés irányoztak elő.

Földi-Kovács Andrea kérdésére, hogy mindez mit jelent egy főre lebontva, Vitályos Eszter közölte: „egy főre lebontva 320 eurót jelent és ez 260 euróra csökkenne a következő időszakban.”

Vitályos Eszter ugyanakkor furcsának tartja, hogy Csehország, Litvánia, Málta és Észtország tartoznak még abba a körbe, akiknél ilyen magas lenne a csökkenés. „Az Európai Bizottság mindezt különböző forráselosztási technikákkal és forráselosztási plafonokkal magyarázza, hogy miért esünk ebbe a kedvezőtlenebb körbe, mi azt gondoljuk itt vannak politikai megfontolások.”

Az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára azt is elmondta, mivel több tagállam számára sem megfelelő ez a tervezet, így nagyjából 2019 őszére vagy még későbbre is kitolódhat a költségvetés elfogadása.

Vitályos Eszter a Magyar Nemzetnek korábban úgy nyilatkozott, hogy a kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legversenyképesebb állama között legyen, de akármilyen kompromisszumba nem fog belemenni. Földi-Kovács Andrea arról kérdezte az államtitkárt, pontosan milyen kompromisszumra gondolt?

„A keretösszegekről is folynak tárgyalások, de a végrehajtási keretrendszer alakulása is nagyon fontos. Vannak olyan tagállami mozgástereket szűkítő elképzelések, amelyeket mi semmi esetre sem szeretnénk támogatni.”

Az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy „nem az a fontos mikor fogadjuk el a költségvetést, hanem az, hogy milyen tartalommal.”

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.