A szír ENSZ-diplomata hamis adatok alapján hozta volna rokonait az unióba

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság szegedi munkacsoportjának szír vezetője a beosztását kihasználva segédkezett családtagjainak a schengeni övezetbe történő bejutásban — tudtuk meg. ­Értesüléseink szerint a polgári elhárítás Mazloum Samar berendelését és figyelemfelhívó tájékoztatását javasolta a külügyi tárcának.

Magyar Nemzet
2019. 05. 09. 6:30
null
Az elhárítás szerint Samar tevékenysége kifogásolható Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet rendelkezésére álló információk szerint Mazloum Samar diplomata munkakörben lévő szír állampolgár, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Menekültügyi Főbiztosság szegedi munkacsoportjának vezetője 2017 májusában nyújtott be meghívólevelet hét családtagja részére. A hét szír állampolgár között volt Mazloum Samar édesapja és két testvére is.

Az elhárítás szerint Samar tevékenysége kifogásolható
Fotó: Mirkó István

A családtagok 2018 januárjában elhagyták Magyarországot, közülük hatan egy hónappal később már Németországban kérelmeztek menekültstátust.

A német hatóságok első fokon a dublini eljárás keretében megállapították hazánk felelősségét, és elutasították a kérelmet. A szírek fellebbeztek, amelynek a helyi hatóságok helyt adtak, így az érintettek kiegészítő védelemben részesültek, 2019. augusztus 6-ig Németországban tartózkodhatnak.

Mazloum Samar 2018. augusztus 16-án a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnál (BMH) meghívólevél iránti kérelmet nyújtott be a harmadik testvére és annak felesége számára. A meghívás céljaként családi látogatás szerepelt, amelynek idejét 89 napban határozta meg. Mazloum Samar családtagjainak idegenrendészeti státusáról és az eltartott személyek számáról is valótlan adatokat továbbított a BMH felé, ezért a hivatal első- és másodfokon is elutasította a kérelmet.

Információink szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal megállapította, hogy Mazloum Samar az eljárás befolyásolása érdekében az ENSZ-nél lévő beosztását kihasználva lépett fel, és egy – a döntéshozók meggyőzését szolgáló – beadvány elkészítéséhez a nemzetközi szervezet bélyegzőjét is igénybe vette.

A polgári elhárítás azért, hogy megszakítsa Mazloum Samar ­diplomáciai beosztásával összeegyeztethetetlen tevékenységét, az ENSZ-diplomata berendelését és figyelemfelhívó tájékoztatását javasolta a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.