Bagatellizálná az ellenzék a csúcstalálkozó jelentőségét

A DK elnöke szerint a világot érteni nem akaró vagy nem tudó veszélyes nacionalisták ölelkeztek össze, a két politikus nem látja a fától az erdőt, „azaz a menekültektől a világ megannyi fontos problémáját”.

Bákonyi-Gabay
2019. 05. 15. 9:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önszeretet és az önimádat röpke találkozása volt a Trump–Orbán-csúcs – írta közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke szerint a világot érteni nem akaró vagy nem tudó veszélyes nacionalisták ölelkeztek össze, a két politikus nem látja a fától az erdőt, „azaz a menekültektől a világ megannyi fontos problémáját”.

– Bár a megállapodásról semmit nem tudunk, Orbánnak maradt az Európában csaknem közutálatnak örvendő elnök jól ismert menekült- és Kína-ellenes szózuhataga. Ezért kár volt a magyar adófizetők pénzéből Washingtonig utazni – írta Gyurcsány. Felesége pedig úgy vélekedett, hogy Trump korábban már szinte az összes európai vezetővel találkozott, és „miután nem maradt senki a sor végén, Orbán Viktor következett”. Gyurcsányné szerint a találkozónak azonban Magyarország vagy Európa szempontjából semmilyen következménye nem lesz.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Gyöngyösi Márton is. A Jobbik frakcióvezetője közölte: rejtély, miért kellett a találkozóra olyan sokáig várni, hiszen a magyar kormányfő már fél évvel az elnökválasztás előtt Trump mellé állt, a régió vezetői közül mégis csak utolsóként kereshette fel őt a Fehér Házban.

Az LMP szerint „klímabűnözők találkoztak Washingtonban”, hiszen Donald Trump felrúgta azt a párizsi klímaegyezményt, ami egy lehetséges megoldás lenne arra, hogy megmeneküljünk a klímakatasztrófától. A párt ezért azokkal az amerikai politikai törekvésekkel ért egyet, amelyek a Green New Deal gazdasági és társadalmi programjának beindítását szorgalmazzák. Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke úgy fogalmazott: Orbán Viktor és Donald Trump találkozója kampányesemény volt, ő pedig nem kívánja más pártok kampányát véleményezni.

Mesterházy Attila az ATV-ben viszont arról beszélt, hogy bár nem kell túlértékelni a protokolláris találkozót, abból Orbán Viktor sokat profitálhat, ami különösen jól jött számára az EP-választás előtt. – Trump mindenféle szépet mondott, és minden kritikát került a magyar miniszterelnökkel kapcsolatban – ismerte el az MSZP volt elnöke, országgyűlési képviselője. Szerinte ugyanakkor mivel Trump megítélése igen rossz az EU-ban, ezzel Orbán hasonló megítélése sem változott a közösségben, azt viszont mondhatja a Fidesz, hogy a miniszterelnök nem szigetelődött el, és világvezetők fogadják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.