Feltételesen kiszabadulhat az egyik olaszliszkai lincselő

A 2006-os olaszliszkai lincselés ügyé­ben emberölés és rongálás miatt 17 év fegyházzal sújtott egykori elsőrendű vádlott feltételes szabadságra bocsátásáról döntött a Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája. Ifj. Horváth Dezső július 15-én hagyhatja el a fegyházat.

2019. 05. 29. 6:41
null
Szögi Lajos sírhelye – a tiszavasvári tanárt a gyerekei szeme láttára verték agyon Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ifj. Horváth Dezső elítélt a kiszabott szabadságvesztést a Szegedi Fegyház és Börtönben tölti, ahonnan feltételes kedvezménnyel július 15-én, a büntetést kitöltve 2023. október 14-én szabadulhat – közölte kedden az MTI-vel Juhászné Prágai Erika, a Szegedi Törvényszék szóvivője. Hozzátéve: a törvényszék büntetés-végrehajtási bírája megállapította, hogy az elítélt a börtönben kifogástalan magatartást tanúsított, különböző címen 53 jutalmat is kiérdemelt, érvényben lévő fenyítése nincs. A fogva tartás alatt tanulmányait jó eredménnyel folytatta, júniusban érettségizik, önismereti és konfliktuskezelő tréningen is részt vett. Mindenben kifejezte megbánását, a fogva tartásának körülményei miatt számára megítélt kártalanítás összegét a sértett családja kapta meg. Kifogástalan magatartásának köszönhetően mintegy húsz alkalommal hagyhatta el az intézetet. Szabadulása után élettársához és gyermekéhez költözne; két helyről is kapott munkáltatói szándéknyilatkozatot.

A törvényszék végzése ellen az illetékes ügyész fellebbezést jelentett be, hivatkozva az elítélt által elkövetett életellenes bűncselekmény súlyára és az elkövetés módjára, így a döntés nem jogerős.

Országos felháborodást váltott ki a 2006. október 15-i lincselés, amikor Szögi Lajos 44 éves tiszavasvári tanár a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán elsodorta autójával az úton előtte átszaladó H. Kittit, aki a balesetben nem sérült meg. A kislány hozzátartozói – nyolcan – viszont az autóban lévő két gyereke szeme láttára agyonverték Szögi Lajost, akit a testén ötven közepes vagy nagyobb rúgás, ütés ért.

Szögi Lajos sírhelye – a tiszavasvári tanárt a gyerekei szeme láttára verték agyon
Fotó: MTI/Vajda János

A Debreceni Ítélőtábla 2009 decemberében súlyosította az elsőfokú elmarasztaló ítéletet, a korábbi egy helyett hárman kaptak életfogytiglan tartó szabadságvesztést, az elsőrendű ifj. Horváth Dezsőt 17 év fegyházra ítélték. Az agyonvert Szögi Lajos családjától csak két vádlott kért bocsánatot.

Balla Lajos táblabíró az ítélet indoklásában beszélt arról, hogy ifj. Horváth Dezső labilis idegrendszerű, indulatait nem tudja levezetni, ha a realitásoktól elszakad, fennáll az öngyilkosság veszélye. Apjáról, id. Horváth Dezsőről az igazságügyi szakértő megállapította, hogy domináns személyiségű, agresszív, indulatos. Ő 2006. október 19-én öngyilkosságot kísérelt meg az előzetes fogva tartás során. Másodfokon életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtották.

Balla Lajos táblabíró hangsúlyozta: a büntetés célja az emberek megvédése, az, hogy az elkövető tartózkodjon az újabb bűncselekménytől, illetve hogy a büntetés másokat is visszariasszon. Megjegyezte, hogy a határozat meghozatalában követelmény az arányosság elvének betartása a bűntett, az elkövető személye és a cselekmény társadalmi veszélyessége tekintetében.

Most a büntetés-végrehajtási bíró azt állapította meg, ifj. Horváth Dezső érdemes arra, hogy szabadságvesztésének letöltését feltételesen félbeszakítsák.

Korábban beszámoltunk róla, hogy ifj. Horváth Dezső fogvatartásának körülményei miatt beperelte a magyar államot, a pert megnyerve 4,9 millió forintot utaltak a letéti számlájára, amit a végrehajtó azonnal zároltatott, majd átutalt az áldozat családjának a számlájára, ezzel csökkentve a büntetőeljárás során számukra megítélt 46 millió forint kártérítés hátralékát. A fennmaradó 41,1 millió forint és kamatai továbbra is a tetteseket terhelik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.